Az indiai kormánypárt egy tagja 1,5 millió dollárt ígért, ha valaki lefejezi Bollywood legismertebb színésznőjét

külföld
2017 november 21., 09:10
comments 226

El kellett halasztani az idei őszre tervezett bollywoodi kasszasiker bemutatóját, miután egy kormánypárti politikus 10 millió crore rúpiát, azaz mintegy 1,5 millió dollárt ajánlott a film rendezőjének és főszereplőjének fejéért. 

A Padmavati című film a 14. században élt Padmini királynő életéről szól, és hindu nacionalista csoportok szerint súlyosan sérti vallásukat és történelmüket. Az utóbbi időszakban, nem függetlenül a hindu nacionalista Narendra Modi miniszterelnök felemelkedésétől, látványosan megerősödtek a hasonló csoportok. Korábban mi is írtunk arról, hogy hogyan váltak például egyre gyakoribbá a muszlimok ellen elkövetett lincselések

Deepika Padukone
photo_camera Deepika Padukone Fotó: STR/AFP

A mostani botrány azután robbant ki, hogy a második kasztbeliek közé tartozó rádzsputokhoz köthető Karni Sena csoport tagjai kikeltek a film ellen, mivel szerintük az alkotás meghamisítja a történelmet azzal, hogy a királynő és egy muszlim megszálló közötti szerelmi kapcsolatot mutatja be. De az is zavarta a csoportot, hogy látni a királynő derekát az egyik énekes jelenet során. Országos bojkottot hirdettek, és záporoztak is a halálos fenyegetések a film főszereplőjére, Deepika Padukonere, illetve a rendezőre, Sanjay Leela Bhansalira. 

A rendező hiába védekezett azzal, hogy nincs is ilyen szerelmi szál a forgatókönyvben, és a film előzetesét is direkt úgy rakták össze, hogy a rádzsputok nagyon bátor harcosoknak tűnjenek a muszlimokkal szemben, a halálos fenyegetések nem szűntek meg India egyik legnépszerűbb színésznőjével és egyik legismertebb rendezőjével szemben. 

A fenyegetéseket élesen elítélte a kormányzó Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) több vezetője, és Karnataka állam egyik minisztere védelmet is ígért a színésznőnek és családjának. Más államokban viszont miniszterek azt követelték, hogy vágják ki a botrányt kiváltó jeleneteket, mire válaszul elhalasztották a bemutatók. 

És a kormánypártban is akadtak azért radikálisabb hangok: Surajpal Amu, a BJP állami szintű sajtókoordinátora arról beszélt egy vasárnapi tüntetésen, hogy 10 millió crore rúpiát ajánlanak fel annak, aki lefejezi a rendezőt és a színésznőt. Szavait később megismételte az Indian Express-nek is. A BJP egy hivatalnoka elítélte Amu szavait, és felmerült, hogy a párt további lépéseket is tervez ellene. 

A botrányt elindító Karni Sena csoport egy tagja, Mahipal Singh Makrana arról beszélt, hogy a rádzsputok sosem emelnek kezet nőre, de ha szükség lesz rá, azt fogják tenni a színésznővel, amit Lakshman tett Surpanakhával, utalva egy hindu eposzra, melyben egy férfi levágta egy nő orrát. A csoport tagjai rongáltak már meg mozikat és égettek plakátokat is az elmúlt hetekben. 

Bollywood a kétezres évek elejéig a tabudöntésekről szólt, többek között csókolózások és házasságon kívüli kapcsolatokat is bemutattak, ami addig elképzelhetetlen volt indiai filmekben. Ugyanakkor Modi hatalomra kerülésével felerősödtek azok a nacionalista hangok, melyek egyre jobban ki akarták szorítani a muszlim szereplőket a filmekből. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.