Betiltották a gyerekeknek szánt okosórákat Németországban

tech
2017 november 21., 05:23
comments 172

A német telekommunikációs hatóság betiltotta azoknak az okosóráknak a forgalmazását, melyekkel a szülők megfigyelhették volna gyermeküket. Az indoklás szerint az eszköz jogsértő ellenőrzést valósított volna meg, és már számos forgalmazóval szemben felléptek.

Egyben arra ösztönözték a szülőket, hogyha már beszereztek ilyen órákat, akkor pusztítsák el őket. Németországban az elmúlt években gombamód szaporodtak a hasonló eszközök a boltok polcain, melyekkel az 5 és 12 év közötti gyerekeket célozták.

A gyártók azt ígérték a szülőknek, hogy az eszköz segítségével távolból is megfigyelhetik gyerekük életét. Az órába ugyanis volt egy simkártya is építve, amin keresztül lehetséges volt egy alkalmazás segítségével lehallgatni, ami az óra közelében történik. Ez pedig a német törvények szerint tiltott megfigyelésnek minősül. A hatóság az iskolák figyelmét is felhívta a jelenségre, és kérték, hogy lépjenek fel az eszközök terjedése ellen. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.