Betiltották a gyerekeknek szánt okosórákat Németországban

A német telekommunikációs hatóság betiltotta azoknak az okosóráknak a forgalmazását, melyekkel a szülők megfigyelhették volna gyermeküket. Az indoklás szerint az eszköz jogsértő ellenőrzést valósított volna meg, és már számos forgalmazóval szemben felléptek. 

Egyben arra ösztönözték a szülőket, hogyha már beszereztek ilyen órákat, akkor pusztítsák el őket. Németországban az elmúlt években gombamód szaporodtak a hasonló eszközök a boltok polcain, melyekkel az 5 és 12 év közötti gyerekeket célozták. 

A gyártók azt ígérték a szülőknek, hogy az eszköz segítségével távolból is megfigyelhetik gyerekük életét. Az órába ugyanis volt egy simkártya is építve, amin keresztül lehetséges volt egy alkalmazás segítségével lehallgatni, ami az óra közelében történik. Ez pedig a német törvények szerint tiltott megfigyelésnek minősül. A hatóság az iskolák figyelmét is felhívta a jelenségre, és kérték, hogy lépjenek fel az eszközök terjedése ellen. (Verge)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.