Két év börtönre ítéltek egy ismert emberi jogi ügyvédet Kínában

külföld
2017 november 21., 06:10
comments 38

Jiang Tianyong bűne a bíróság ítélete szerint az volt, hogy fel akarta forgatni az államhatalmat és becsmérelte Kína politikai berendezkedését. A közelmúltban több ítélet is született, melyben jogvédőket ítéltek el a bíróságok Kínában. 

Az Amnesty International szerint nem történt valódi tárgyalás, a férfi felesége, Jin Bianling pedig elfogadhatatlanak nevezte az ítéletet. 

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Jiang ismert védelmezője volt a kínai ellenzékieknek, sokszor felemelte a szavát a hatóságok fellépéseivel szemben, képviselte a politikai okokból megvádoltakat. Emberi jogi aktivistákat, tibeti tüntetőket és a hatóságok által üldözött ősi Fálun Gong vallási meditációs iskola követőit is védte többek között. 

A bíróság abban is bűnösnek mondta ki a 46 éves férfit, hogy közösségi oldalakon támadta a kínai kormányt és tüntetésekre biztatott embereket. 

A férfi 2016 novemberében tűnt el, ekkor a hatóságok által őrizetbe vett jogvédő családját látogatta meg. Sokáig azt sem lehetett tudni, hol van, családja sem tudta felvenni vele a kapcsolatot. Végül kiderült, hogy fogságban van, majd augusztusban bíróság elé állították. A kínai közmédia szerint ekkor felolvasott egy vallomást, többek között arról, hogy tengerentúli kiképzéseken vett részt, ahol arra biztatták, hogy keljen ki a kínai politikai berendezkedés ellen. 

Jogvédő csoportok szerint a tárgyalás egy színjáték volt, és ezzel akarták lejáratni Jiangot, illetve általában az emberi joggal foglalkozó jogászokat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.