Két év börtönre ítéltek egy ismert emberi jogi ügyvédet Kínában

2017 november 21., kedd 6:10
39

Jiang Tianyong bűne a bíróság ítélete szerint az volt, hogy fel akarta forgatni az államhatalmat és becsmérelte Kína politikai berendezkedését. A közelmúltban több ítélet is született, melyben jogvédőket ítéltek el a bíróságok Kínában. 

Az Amnesty International szerint nem történt valódi tárgyalás, a férfi felesége, Jin Bianling pedig elfogadhatatlanak nevezte az ítéletet. 

Fotó: HANDOUT/AFP

Jiang ismert védelmezője volt a kínai ellenzékieknek, sokszor felemelte a szavát a hatóságok fellépéseivel szemben, képviselte a politikai okokból megvádoltakat. Emberi jogi aktivistákat, tibeti tüntetőket és a hatóságok által üldözött ősi Fálun Gong vallási meditációs iskola követőit is védte többek között. 

A bíróság abban is bűnösnek mondta ki a 46 éves férfit, hogy közösségi oldalakon támadta a kínai kormányt és tüntetésekre biztatott embereket. 

A férfi 2016 novemberében tűnt el, ekkor a hatóságok által őrizetbe vett jogvédő családját látogatta meg. Sokáig azt sem lehetett tudni, hol van, családja sem tudta felvenni vele a kapcsolatot. Végül kiderült, hogy fogságban van, majd augusztusban bíróság elé állították. A kínai közmédia szerint ekkor felolvasott egy vallomást, többek között arról, hogy tengerentúli kiképzéseken vett részt, ahol arra biztatták, hogy keljen ki a kínai politikai berendezkedés ellen. 

Jogvédő csoportok szerint a tárgyalás egy színjáték volt, és ezzel akarták lejáratni Jiangot, illetve általában az emberi joggal foglalkozó jogászokat. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt