2010 óta egyre kevesebb szomorú dalt ír az emberiség

2010 óta egyre kevesebb szomorú dal születik a világon - derült ki az Indiana University-Bloomington felméréséből, amiben a kutatók több mint 90 ezer, angol nyelvű számot hasonlítottak össze. A kutatásban szereplő dalok 1950 és napjaink között születtek, és úgy tűnik 1950 és 2010 között nagy felfutása volt a negatív érzelmi töltetű daloknak, azaz azoknak, amikben olyan, negatív érzelmi töltetűként osztályzott szavak szerepeltek, mint például a fájdalom.

Földrajzi szempontból is látszanak különbségek a szomorú és a vidámabb dalok között, utóbbiak Ázsiában a leggyakoribbak, míg például Skandináviában jóval töb komor számot írtak, mint más régiókban. Ezeket a különbségeket persze a műfajokban is megtalálhatjuk: Ázsiában például a többnyire agresszívan vidám koreai pop az egyik legnépszerűbb zsáner, míg Skandináviában a death metál dívik jobban, mint máshol.

Ami viszont furcsább, hogy földrajzi különbségek vannak a szomorkásabbnak, drámaibbnak tartott moll hangsor és az erőteljesebb, vidámabb dúr hangsor használata között. Míg Európában a vidám dalok általában dúrban szólnak, addig Ázsiában a boldogságot éppen ugyanolyan gyakran éneklik mollban, mint dúrban. (A kutatók persze megjegyezték, hogy a mintát torzíthatja, hogy ők az egyszerűsítés végett kizárólag angol nyelvű számokat elemeztek.) (Quartz)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.