2010 óta egyre kevesebb szomorú dalt ír az emberiség

2017 november 22., szerda 9:47
33

2010 óta egyre kevesebb szomorú dal születik a világon - derült ki az Indiana University-Bloomington felméréséből, amiben a kutatók több mint 90 ezer, angol nyelvű számot hasonlítottak össze. A kutatásban szereplő dalok 1950 és napjaink között születtek, és úgy tűnik 1950 és 2010 között nagy felfutása volt a negatív érzelmi töltetű daloknak, azaz azoknak, amikben olyan, negatív érzelmi töltetűként osztályzott szavak szerepeltek, mint például a fájdalom.

Földrajzi szempontból is látszanak különbségek a szomorú és a vidámabb dalok között, utóbbiak Ázsiában a leggyakoribbak, míg például Skandináviában jóval töb komor számot írtak, mint más régiókban. Ezeket a különbségeket persze a műfajokban is megtalálhatjuk: Ázsiában például a többnyire agresszívan vidám koreai pop az egyik legnépszerűbb zsáner, míg Skandináviában a death metál dívik jobban, mint máshol.

Ami viszont furcsább, hogy földrajzi különbségek vannak a szomorkásabbnak, drámaibbnak tartott moll hangsor és az erőteljesebb, vidámabb dúr hangsor használata között. Míg Európában a vidám dalok általában dúrban szólnak, addig Ázsiában a boldogságot éppen ugyanolyan gyakran éneklik mollban, mint dúrban. (A kutatók persze megjegyezték, hogy a mintát torzíthatja, hogy ők az egyszerűsítés végett kizárólag angol nyelvű számokat elemeztek.) (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt