Berlusconi az emberi jogi bírósághoz fordul, hogy újra indulhasson a választásokon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Silvio Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságán támadja meg azt a korábbi döntést, amiben olasz miniszterelnököt eltiltották a közhivatalok viselésétől. A lépés egy újabb jel arra, hogy Berlusconi a szexbotrányai és adócsalási ügyei miatt megbukott politikus vissza akar térni a hatalomba.

Silvio BerlusconiFotó: ELIANO IMPERATO/AFP

Berlusconinak 2011-ben kellett lemondania, miután kiderült, hogy egy 18 év alatti prostituáltnak fizetett a szexért. A közügyektől 2013-ban tiltották el a hat évre az adócsalási ügyei miatt. Most ezt a hatéves tilalmat támadta meg, hogy ez se akadályozza, abban, hogy elinduljon a 2018-as választásokon.

Ráadásul a 81 éves politikus esélyei nem is rosszak: november elején a szíciliai kormányzóválasztáson pártja, a Forza Italia két szélsőjobboldali párttal összefogva magabiztosan tudott győzni. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.