Egy német politikus szégyennek nevezte a berlini holokauszt-emlékművet, most a háza mellett építették fel ugyanazt kicsiben

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell
Björn HöckeFotó: MARTIN SCHUTT/dpa

Björn Höcke, a szélsőjobboldali AfD türingiai politikusa az év elején országos felháborodást váltott ki, amikor arról beszélt egy drezdai sörcsarnokban tartott pártrendezvényen, hogy szerinte eljött végre az ideje leszámolni a háború utáni politikai konszenzussal, és véget vetni végre a holokauszt miatt szégyenkező megemlékezéseknek. Kijelentette, hogy 180 fokos fordulatra van szükség.

A berlini holokauszt-emlékművet pedig a szégyen emlékművének nevezte, és hangsúlyozta, hogy nincs olyan ország, amelyik hasonló emlékművet emelt volna a fővárosa szívében.

A berlini holokauszt-emlékműFotó: Andrea Ronchini/NurPhoto

Erre reagálva egy politikai aktivista csoport szerdán betonból felépítette az emlékmű kicsinyített mását a politikus bornhageni háza melletti telken, amit erre a célra béreltek ki. A telket már 10 hónapja kivették, majd az interneten gyűjtöttek pénzt a 24 betombtömbre.

A berlini emlékmű mása Björn Höcke  bornhageni háza mellett. 

Az emlékművet felépítő Politikai Szépségért Központ (ZPS) művészeti vezetője szerint az emlékmű legalább két évig biztosan állni fog az AfD-s politikus háza mellett. A csoport szóvivője felhívta a figyelmet arra is, hogy a kijelentéstől a politikus lassan egy éve nem tudott elhatárolódni. 

 „A mostani akciójával a Politikai Szépségért Központ Höcke »szégyenemlékművét« a felelősség emlékművévé változtatta” -mondta a csoport művészeti vezetője. Szerinte a „szégyen” addig terheli, amíg nem vállal felelősséget a szavaiért.

A szélsőjobboldali politikusnak felajánlották, hogy ha ugyanúgy térdre borul az emlékmű előtt, akár Berlinben, akár a telke mellett, ahogy azt Willy Brandt tette a varsói gettó emlékműve előtt, akkor leállítják az akciót. Jelezték, hogy sok „tanulságos dossziéjuk” van arra az esetre, ha Höcke nem kér bocsánatot. (TAZ)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.