Egy német politikus szégyennek nevezte a berlini holokauszt-emlékművet, most a háza mellett építették fel ugyanazt kicsiben

2017 november 22., szerda 12:41
237
Björn Höcke Fotó: MARTIN SCHUTT/dpa

Björn Höcke, a szélsőjobboldali AfD türingiai politikusa az év elején országos felháborodást váltott ki, amikor arról beszélt egy drezdai sörcsarnokban tartott pártrendezvényen, hogy szerinte eljött végre az ideje leszámolni a háború utáni politikai konszenzussal, és véget vetni végre a holokauszt miatt szégyenkező megemlékezéseknek. Kijelentette, hogy 180 fokos fordulatra van szükség.

A berlini holokauszt-emlékművet pedig a szégyen emlékművének nevezte, és hangsúlyozta, hogy nincs olyan ország, amelyik hasonló emlékművet emelt volna a fővárosa szívében.

A berlini holokauszt-emlékmű Fotó: Andrea Ronchini/NurPhoto

Erre reagálva egy politikai aktivista csoport szerdán betonból felépítette az emlékmű kicsinyített mását a politikus bornhageni háza melletti telken, amit erre a célra béreltek ki. A telket már 10 hónapja kivették, majd az interneten gyűjtöttek pénzt a 24 betombtömbre.

A berlini emlékmű mása Björn Höcke  bornhageni háza mellett. 

Az emlékművet felépítő Politikai Szépségért Központ (ZPS) művészeti vezetője szerint az emlékmű legalább két évig biztosan állni fog az AfD-s politikus háza mellett. A csoport szóvivője felhívta a figyelmet arra is, hogy a kijelentéstől a politikus lassan egy éve nem tudott elhatárolódni. 

 „A mostani akciójával a Politikai Szépségért Központ Höcke »szégyenemlékművét« a felelősség emlékművévé változtatta” -mondta a csoport művészeti vezetője. Szerinte a „szégyen” addig terheli, amíg nem vállal felelősséget a szavaiért.

A szélsőjobboldali politikusnak felajánlották, hogy ha ugyanúgy térdre borul az emlékmű előtt, akár Berlinben, akár a telke mellett, ahogy azt Willy Brandt tette a varsói gettó emlékműve előtt, akkor leállítják az akciót. Jelezték, hogy sok „tanulságos dossziéjuk” van arra az esetre, ha Höcke nem kér bocsánatot. (TAZ)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt