Mérgező anyag került IKEA-s bútorokba

A számos matrac- és bútorgyártó vállalatot alapanyaggal ellátó német BASF egy technológiai hiba miatt augusztus 25. és szeptember 29. között mérgező anyagot tartalmazó habot állított elő. A súlyos hiba mintegy 7500 tonna termék gyártását érintette, köztük IKEA-s bútorokét is - írja a portfolio. 

Mielőtt a BASF október elején észlelte volna a hibát, a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagnak már legalább a negyedét felhasználták a gyártók. A cég értesítette üzletfeleit a hibáról, és egy közleményt is kiadott Németországban, miszerint az érintett termékek nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre. Több céget ez nem nyugatott meg, és érthető módon igyekeztek megszabadulni a szennyezett habot tartalmazó termékektől. Németországban arról tájékoztatták a vásárlókat, hogy visszavihetik az értintett termékeket.

A portfolió a lengyelt sajtót is idézte. Ottani hírek szerint az IKEA több matractípust is eltávolított ottani üzleteiből, így a Hafslo, Hövag, Hyllestad, Matrand, Morgedal és Myrbacka nevű termékeket is. 

Németországban mindenesetre már az eset napvilágra kerülését követő napokban közölték, a vásárlók visszavihetik az érintett termékeket, pénzüket pedig visszatérítik. Az IKEA hat országban - Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Dániában és Svédországban - azonnali hatállyal leállította több modell gyártását, a már megvett matracokat pedig visszahívták, a vételárat visszafizetve. 

Magyarországon az IKEA még vizsgálja, hogy a szóban forgó termékek mely áruházakba kerülhettek be. A portfolio megkeresésére azt írták: a vizsgálatok első megállapításai arra utalnak, hogy a probléma a matracokat és bútorhuzatok érint.

Ezek a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek.

Azt is írják, hogy az IKEA "mindenütt, minden termékében tiltja a diklórbenzol használatát; ezzel együtt a vállalat szerint a megnövekedett diklórbenzol szintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély. Mivel az IKEA elsődleges fontosságot tulajdonít a termékek biztonságának és minőségének, a gyártási hiba és annak kivizsgálása jelenleg is tart, a vásárlókat folyamatosan tájékoztatjuk”. Azzal zárják a közleményt, hogy amennyiben szükséges, a társaság kivonja a veszélyes termékeket a forgalomból.

UPDATE: 

Az IKEA szerint a megnövekedett diklórbenzol szint, mely a BASF cég gyártási hibája során került bizonyos termékekbe, nem jelent egészségügyi kockázatot. Az érintett termékekből nem kerültek a magyarországi áruházakba, azok a logisztikai folyamat korábbi pontján kiszűrésre kerültek. Az IKEA számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat. Bárki, aki a közelmúltban, illetve ezt követően a fent felsorolt termékek bármelyikéből  vásárolt nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az IKEA ezen termékeit nem hívja vissza itthon.