Országos hiány van a méhnyakrák elleni védőoltásból

Egészségügy
2017 november 22., 07:50
comments 97

Gyártási problémák miatt az egész országban hiánycikk a méhnyakrák kialakulásáért leggyakrabban felelős humán papillomavírus (HPV) elleni négy- és a legújabb kilenckomponensű oltás - írja a Magyar Nemzet. 

A lapnak az MSD gyógyszergyártó megerősítette, hogy gond van az oltások előállításával, nem tudják előállítani a szükséges mennyiséget. Az oltásokat jelenleg külföldről sem lehet beszerezni. A gyártó ígéretet tett arra, hogy december közepétől lehet majd kapni a kilenckomponensű vakcinát, de arról egyelőre nincs információ, hogy a négykomponensű mikortól lesz kapható.

Magyarországon évente közel 500-an halnak meg a HPV okozta méhnyakrákban, a férfiaknál nyelvgyöki rák alakul ki legtöbb esetben. 

Nemcsak a HPV elleni védőoltásból van hiány. Lapunknak olvasók jelezték, hogy a Hepatitis A vírus elleni ismétlőoltás is elfogyott. Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján is kint van az erről szóló tájékoztatás. A fertőző májgyulladás e típusa ellen az ismétlő oltás hosszabb védettséget nyújt. A legjobb, ha fél-egy éven belül ismétlik az oltást, de erről sokan lecsúsznak most. Itt is gyártási problémák vannak, ígéretek szerint valamikor tavasszal lesz ismétlő védőoltás. 

Komoly védőoltáshiány legutóbb két éve volt Magyarországon. Akkor a tuberkulózis és az újszülöttkori agyhártyagyulladás elleni BCG-oltóanyag csökkent minimálisra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.