Országos hiány van a méhnyakrák elleni védőoltásból

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Gyártási problémák miatt az egész országban hiánycikk a méhnyakrák kialakulásáért leggyakrabban felelős humán papillomavírus (HPV) elleni négy- és a legújabb kilenckomponensű oltás - írja a Magyar Nemzet. 

A lapnak az MSD gyógyszergyártó megerősítette, hogy gond van az oltások előállításával, nem tudják előállítani a szükséges mennyiséget. Az oltásokat jelenleg külföldről sem lehet beszerezni. A gyártó ígéretet tett arra, hogy december közepétől lehet majd kapni a kilenckomponensű vakcinát, de arról egyelőre nincs információ, hogy a négykomponensű mikortól lesz kapható.

Magyarországon évente közel 500-an halnak meg a HPV okozta méhnyakrákban, a férfiaknál nyelvgyöki rák alakul ki legtöbb esetben. 

Nemcsak a HPV elleni védőoltásból van hiány. Lapunknak olvasók jelezték, hogy a Hepatitis A vírus elleni ismétlőoltás is elfogyott. Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján is kint van az erről szóló tájékoztatás. A fertőző májgyulladás e típusa ellen az ismétlő oltás hosszabb védettséget nyújt. A legjobb, ha fél-egy éven belül ismétlik az oltást, de erről sokan lecsúsznak most. Itt is gyártási problémák vannak, ígéretek szerint valamikor tavasszal lesz ismétlő védőoltás. 

Komoly védőoltáshiány legutóbb két éve volt Magyarországon. Akkor a tuberkulózis és az újszülöttkori agyhártyagyulladás elleni BCG-oltóanyag csökkent minimálisra.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.