Szombaton végre kiderülhet, hogy mégis lapos a Föld

Tbg
TUDOMÁNY
2017 november 22., 15:35
comments 378

Mike Hughes limuzinsofőr és autodidakta rakétaépítő november 25-én saját készítésű rakétájával emelkedik a kaliforniai magasba, hogy saját szemével pillanthassa meg a korong alakú, lapos Föld bolygó széleit. 

Mike Hughes rakétája
photo_camera Mike Hughes rakétája Fotó: Mad Mike Hughes

Hughes ezzel pontot szeretne az elmúlt századokban megnyugtatóan lezárt, ám az utóbbi időben hirtelen újra fellángolt vitának a végére: lapos-e a Föld vagy gömbölyű.

A férfi egy piros, gőznyomással működő rakétával akar 500 méter magasba emelkedni, mert ebből a távolságból  már kivehetők lennének a Föld-korong szélei. A rakéta ez alatt 1,6 km tenne meg 800 kmh-s sebességgel a Mojave-sivatag felett.

Az egyébként limuzinok vezetésével foglalkozó férfinek nem ez az első kísérlete, 2014-ben már a levegőbe emelkedett egy saját készítésű rakétával, amivel meg is tett pár száz métert, majd lezuhant. A férfit két hétig ápolták utána. 

Hughes egyébként ekkoriban még nem volt „laposföldista”. Akkoriban szimplán csak az idegesítette, hogy csak a milliárdosok, az Elon Muskok építethetnek rakétákat, a limuzinsofőrök nem, márpedig ő mindenképpen híres akar lenni valamivel. (A Guinness Rekordok könyvében egyébként egy limuzinos ugratásával szerepel már.)

Aztán rájött, hogy irtózatosan sok pénz kell az embert is szállítani képes rakéta otthoni körülmények között való előállításához, és az adakozásokból nem gyűlt össze elég – eredetileg 2016-ra tervezte a launchot, akkori kampányában még szó sem volt szabadkőművesekről és az illuminátusról. Ez után változtatta meg a Föld formájáról alkotott  elképzelését, így újabb forrásokat tudott bevonni vakmerő terve végrehajtásához.

Mostani sajtótájékoztatóján azonban már határozottan jelentette ki: „Véget fogok vetni ennek a golyóbiselméletnek.” (Washington Post)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.