Ruanda kész 30 ezer afrikai migránst befogadni Líbiából

Tbg
külföld
2017 november 23., 17:21
comments 71

Ruanda kész 30 ezer afrikai migránst befogadni, akik embertelen körülmények között, nem ritkán rabszolgaként kénytelenek élni Líbiában, jelentette be csütörtökön Louise Mushikiwabo, a kelet-afrikai állam külügyminisztere.

Louise Mushikiwabo a 27. Afrika-csúcson, Kigaliban, 2016 nyarán.
photo_camera Louise Mushikiwabo a 27. Afrika-csúcson, Kigaliban, 2016 nyarán. Fotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency

Ruanda nem maradhat veszteg, ha embereket bántalmaznak, vagy jószág módjára eladják őket, hangsúlyozta.

„Kapunk tárva nyitva” - hangoztatta Mushikiwabo. Ruanda kis ország, de majd csak találnak helyet a menekülteknek. A kelet-afrikai országnak 12 millió lakosa van, akik számára 23 évvel a ruandai népirtást követően a menekült lét és üldöztetés jól ismert fogalmaknak számítanak.

A CNN amerikai hírtelevízió rejtett kamerával felvett, múlt héten bemutatott tudósítása szerint néhány száz dolláros összegért nigériai migránsokat adtak el rabszolgának Líbiában.

Már az év elején hasonló jelentések jelentek meg arról, hogy rendszeresen migránsok kerülnek emberkereskedők és milíciák fogságába, akik aztán eladják őket. (A borzalmas helyzetről a 444 is írt.)

Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, amely miatt az észak-afrikai országba érkező migránsokat a szokásosnál is sokkal inkább fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.