Standard: A magyar nagykövetség képviselőjét gyanúsítják azzal, hogy kiszivárogtatta az osztrák elnök beszédét

POLITIKA
2017 november 23., 03:42
comments 155

Az osztrák Standard forrásai szerint a magyar nagykövetség közvetítésével szivároghatott ki az a jegyzőkönyv, ami szerint az osztrák köztársasági elnök bizalmas információkat osztott meg 27 uniós diplomatával az éppen zajló koalíciós tárgyalásokról, Sebastian Kurz kancellárjelöltet pedig idegesítőnek tartja. 

A Kronen Zeitung szerdán számolt be arról, hogy sikerült megszereznie annak a zártkörű találkozónak a leiratát, ahol november 10-én a bécsi Imperial Hotelben Alexander Van der Bellen elnök uniós diplomaták előtt arról beszélt, hogy Sebastian Kurzot egy „idegesítő fiatalembernek” tartja, aki „alig iszik alkoholt, nem dohányzik és kávét sem iszik”, de nagyon rugalmas, és mindig az EU-s mainstreamhez igazodik majd.

A lap szerint az elnök az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt között zajló koalíciós tárgyalásokról is bizalmas részleteket árult el a diplomatáknak. Ezek szerint Van der Bellen hisztériának tartja azokat a híreket, miszerint ellenezné, hogy a szélsőjobboldali Szabadságpártot is bevegyék a kormányba. Ugyanakkor kijelentette, hogy ha az FPÖ Harald Vilimskyt külügyminiszternek, Johann Gudenust pedig belügyminiszternek jelöli, biztosan visszautasítja őket. 

Az elnök állítólag arról beszélt, hogy korlátlan ideig blokkolhatja az FPÖ-s miniszter javaslatait. Ugyanakkor ez dilemmát jelent számára, mert ha ez új választásokhoz vezetne, az csak az FPÖ-t erősítené. Végül szóba hozta azt is, hogy egy kisebbségi kormányt is el tudna képzelni.

A szivárogtatásra reagáló közleményében a köztársasági elnök „félrevezetőnek és abszurdnak” nevezte a találkozóról megjelent cikkeket. Közölte, hogy a Vilimskyről és Gudenusról idézett részletek helyesek, ugyanakkor Sebastian Kurzról csak pozitív megjegyzései voltak, mégpedig profi és tapasztalt politikusként jellemezte.

A köztársasági elnöki hivatal azonnali vizsgálattal próbálja kideríteni, hogyan jutott el sajtóhoz a találkozó leirata. Itt merülhetett fel a magyar diplomácia felelőssége. 

A Standard megbízható forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a szivárogtatással a magyar követség képviselőjét gyanúsítják. 

A zártkörű találkozón ugyanis a magyar nagykövetet valaki más helyettesítette. A lap szerint a beszélgetésről készült jegyzőkönyv több kézen is átment, és mielőtt ausztriai helyzetjelentésként megküldték a magyar külügyminisztériumnak Budapestre, rosszul fordították le angolból és több helyen megváltoztatták az értelmét.

Diplomatakörökben megdöbbenést keltett az elnökkel szembeni bizalomvesztés, amit a szivárogtatás okozott. A találkozót szervező észt nagykövet, Rein Oidekivi a közölte, hogy a tárgyalt témákat a kiszivárogtatott jegyzőkönyvben nem pontosan mutatták be, és téves információkkal vezették félre a közvéleményt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.