Québecben a napszemüvegeket is betiltották, pedig a fejkendő viselését akarták korlátozni

külföld
2017 november 24., 15:38

Kanada francia nyelvű tartománya, Québec kormánya szerette volna valahogy elérni, hogy a muszlim nők ne viselhessenek nikábot, amikor közszolgáltatásokat vesznek igénybe. A több mint 8 millió lakosú Québecben becslések szerint 50-60 (!) nő visel nikábot, de az ellenük való fellépéssel sikerült jogi káoszt teremteni.

A liberális tartományi kormány ugyanis legalább a látszatát el akarta kerülni annak, hogy vallási alapon hoz törvényt, ezért nagyon általánosan fogalmazott a törvényben: nem szabad az arcot eltakarni közszolgáltatás igénybevétele közben. Vagyis Québecben most már tilos napszemüvegben buszozni vagy sálba csavart fejjel könyvtárba menni.

Tüntetés a mianmari népirtás ellen Torontóban
photo_camera Tüntetés a mianmari népirtás ellen Torontóban Fotó: Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto

Egy jogvédő és egy muszlim szervezet megtámadta a törvényt a fellebbviteli bíróságon, mert az szerintük sérti a nemi egyenlőséghez és a vallásszabadsághoz fűződő jogot. Addig is azonban értelmezni kell a törvényt, ami nem könnyű. Maga az igazságügyi miniszter is belezavarodott: először azt mondta, hogy tilos például napszemüvegben buszozni, aztán helyesbített, hogy vissza lehet venni a napszemüveget, miután érvényesítettük a jegyünket. 

Az elszakadáspárti québeci ellenzék szerint a törvény túl puha. Az esetről beszámoló Economist viszont arra figyelmeztet, hogy hiába hangzik viccesen, az ilyen törvények növelik az iszlámellenességet. Arra pedig még emlékezhetünk, hogy januárban Quebec városában egy diák 6 embert lőtt le egy muszlimok elleni terrortámadás során. (Via Economist)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.