Merkel nem akar nekimenni egy újabb választásnak

külföld
2017 november 25., 16:57
comments 97

Nem szeretne előrehozott választást Angela Merkel német kancellár. Pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) mecklenburg-elő-pomerániai tartományi tanácskozásán azt mondta, bízik abban, hogy hamarosan új kormány alakulhat Németországban.

Németországban az elmúlt napokban belpolitikai válság alakult ki, miután kiderült, hogy a pártok a közelmúltbéli választások után nem tudnak egyezségre jutni és kormánykoalíciót alakítani. Az országot eddig a CDU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciója vezette, de a választás után az SPD bejelentette, hogy a következő években ellenzékből szeretnének politizálni. Ezután zátonyra futottak az úgynevezett Jamaica-koalíciót, a konzervatív CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek kormányzati szövetségét célzó egyeztetések, többen már egy újabb választás kiírásán kezdtek gondolkozni, majd meglepetésre hét közepén az SPD korábbi álláspontját módosítva bejelentette, hogy mégis kész tárgyalni a kormányalakításról.

Merkel ezután nyilatkozta azt, hogy szerinte nem helyénvaló az, ha a pártok nem tudnak mit kezdeni a választási eredményekkel, és az embereket kérik arra, hogy újból válasszanak. "Kívánatos lenne, ha minél előbb új kormány alakulna" - jelentette ki a kancellár, utalva arra, hogy stabil és nem ideiglenes kormányt remél.

Frank-Walter Steinmeier államfő a jövő hét közepén együttes tárgyalást tart Angela Merkellel, továbbá Horst Seehofer CSU-elnökkel és Martin Schulzcal, az SPD elnökével. A kezdeményezés megfigyelők szerint egyértelműen arra utal, hogy az előrehozott választások elkerülésére törekvő szövetségi elnök megpróbálhatja rávenni az eddigi nagykoalíció vezetőit a korábbi együttműködés folytatására.

Szombaton egynapos kongresszust tartott Berlinben az eddig ellenzéki Zöldek pártja. A küldöttek amellett foglaltak állást, hogy a pártnak az elkövetkező négy évben is ellenzéki szerepet kell vállalnia, hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a párt nyitott a további tárgyalásokra. Megfigyelők szerint ez közvetett utalást jelenthet arra , hogy a párt adott esetben nem zárkózna el a CDU/CSU-val és az SPD-vel való kormányzati együttműködéstől. (MTI)

Itt olvashat róla bővebben, miért is különleges most a német helyzet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.