Féltucat rendőr ment neki a férfinak, csak mert fel akart emelni egy tibeti zászlót Budapesten

politika
2017 november 26., 18:51
comments 484

Vasárnap délután alaposan megadtuk a tiszteletet a kínai kommunista diktatúra miniszterelnökének: 

  • fél Budapestet lezárják négynapos látogatása miatt, 
  • a konvoja útvonalán lobogtak a kínai zászlók, 
  • tibeti zászlókat viszont nem lehetett felemelni Budapesten.

Korábban több elmarasztaló ítélet született a kínai delegációk vonulása közben tibeti aktivistákat vegzáló magyar rendőrök ellen. Ennek ellenére most mintha ugyanaz történt volna, mint 2012-ben, amikor szintén Li Ko-csiant látta vendégül Orbán Viktor, akkor még miniszterelnök-helyettesként. 

Szimpatizánsok magyar és kínai zászlókkal az Oktogonnál, ahol a kínai kormányfőt szállító gépkocsikonvoj halad el. Ezt szabad.
photo_camera Szimpatizánsok magyar és kínai zászlókkal az Oktogonnál, ahol a kínai kormányfőt szállító gépkocsikonvoj halad el. Ezt szabad. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A 2012-es eset végére a Kúria tett pontot, amely 2017. június 28-án hozott ítéletével kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot félmillió forint és kamatai, illetve a per költségeinek megfizetésére Hendrey Tibor részére, vélemény-nyilvánítási szabadságának megsértése miatt. Az őket képviselő Nemzeti Jogvédő Alapítvány akkori közleménye szerint „Hendrey két tibeti társával együtt Budapesten tiltakozni próbált Li Ko-csian elvonulási útvonalán Kína embertelen és brutális Tibet-politikája ellen. Ebben őket a rendőrök többször erőszakosan megakadályozták, többek között nem engedték tibeti zászlaikat elővenni, zaklató igazoltatásoknak vetették alá őket, és végül a tortúra odáig fajult, hogy az egyik tibetit, Karma Dordzse egyetemi tanárt, a Dalai Láma 25 éve Magyarországon tartózkodó rezidens tanárát, megbilincselték, majd nyolc órára előállították.”

Vasárnap délután beszéltük telefonon Hendrey Tiborral, a Tibetet Segítő Társaság - Sambhala Tibet Központ alapítványi elnökével, és elmondása szerint most ugyanez történt. 

link Forrás


Hendrey a Deák tér mellett, a konvoj útvonala mellett a járdán várta, hogy elhaladjon mellette a miniszterelnök. A 444-nek elküldött, fenti videón látszik, hogy a rendőrök már előre körbeállják, amikor pedig elkezdi lengetni a zászlót, illetve "Free Tibet"-kiáltásokkal tiltakozik, akkor erőszakkal lefogják. Az akcióban civil ruhás rendőrök is részt vesznek, és a kamerázó embert is azonnal igazoltatják.

Hendrey szerint neki azt mondták, hogy az intézkedés sima igazoltatás volt. 

„De számomra egyértelmű, hogy itt az történt, hogy igazoltatás címén megakadályozták a spontán tüntetést. Nem hiszem, hogy ez a rendőrök szakmai hibája lett volna, hanem szerintem felsőbb parancsra cselekedtek.”

Az ORFK sajtóosztálya kérdéseinkre azt válaszolta, hogy a rendőrség "személyvédelmi feladatainak ellátása során többek között biztosítja a védett személy közlekedési útvonalát. Amennyiben a biztosított útvonalon olyan körülmény adódik, amelynek oka nem tisztázott, a rendőrség a védett személy biztonságának szavatolása érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket." Hendrey esetében "az említett helyen a rendőrök több olyan személyt is igazoltattak, akik összehangolt tevékenységet folytattak, ám arról elsődlegesen nem volt megállapítható, hogy az a védett személy biztonságára mekkora kockázatot jelent."

Rendőrök a József Attila utca és Bajcsy-Zsilinszky út sarkánál a kínai kormányfőt szállító gépkocsikonvoj érkezése előtt. Itt igazoltatták Hendrey Tibort.
photo_camera Rendőrök a József Attila utca és Bajcsy-Zsilinszky út sarkánál a kínai kormányfőt szállító gépkocsikonvoj érkezése előtt. Itt igazoltatták Hendrey Tibort. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Hendrey szerint Karma Dordzse egyetemi oktatóval szintén ugyanaz történhetett, mint 2012-ben, amikor nemcsak igazoltatták a kínai konvoj elhaladása során, hanem nyolc órára elő is állították. Ezért később egymilliós jóvátételt kapott

A rendőrség közlése szerint "a Készenléti Rendőrség járőrei egy garázda magatartást tanúsító férfival szemben kezdeményeztek intézkedést. Tekintve, hogy a személy a rendőri felszólítás ellenére nem hagyott fel cselekményével, ezért őt garázdaság szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt a szabálysértési előkészítő eljárás lefolytatása miatt előállították."

A Kína által hat évtizede megszállt Tibet függetlenségéért tüntetők apró sikere volt, hogy a Clark Ádám térnél, az Alagút fölé sikerült kilógatniuk egy tibeti zászlót, amit így akár a kínai miniszterelnök is láthatott. Itt a rendőrök három személyt igazoltattak.

Az este pedig így ért véget: 

Orbán Viktor (j) és Li Ko-csiang az I. kerületi Alabárdos étteremben, ahol a magyar kormányfő kötetlen vacsorán látta vendégül a kínai kormányfőt 2017. november 26-án.
photo_camera A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő az I. kerületi Alabárdos étteremben, ahol a magyar kormányfő kötetlen vacsorán látja vendégül a magas rangú vendéget. Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI / MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.