Megint fizethet a rendőrség, mert elintézték, hogy kínai politkusok ne lássanak Tibetért tüntetőket Budapesten

Egymillió, illetve félmillió forintos nem vagyoni kártérítést, annak kamatait, továbbá 330 ezer forintos perköltséget fizethet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak a két tibeti férfinak, akiket 2012 tavaszán jogsértő módon vegzáltak az egyenruhások a kínai miniszterelnök-helyettes budapesti látogatásakor - írja a Magyar Nemzet.

Karma Dorje egyetemi tanárt nemcsak igazoltatták a kínai konvoj elhaladása során, hanem nyolc órára elő is állították. Ezért kapott egymilliós jóvátételt. Menekültstátusszal tartózkodik Magyarországon a rendőrség áltla szintén vegzált Tsewang Thinley. A harmadik felperes pedig Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke. Neki első fokon még félmillió forintot ítélt meg a bíróság, ám az ítélőtábla másodfokon csak a jogsérelem tényét mondta ki, jóvátételre nem kötelezte a rendőrséget – emiatt ügyvédük, Gaudi-Nagy Tamás közlése szerint a Kúriához fordulnak.

Ez már a harmadik elmarasztaló ítélet az utóbbi években a tibeti aktivistákat vegzáló magyar rendőrök ellen, egy 2009-es és a 2011-es fellépésük miatt is fizetniük kellett. A kínai kormányfő 2011-es budapesti látogatása alatt ellehetetlenített tiltakozás miatt az Országos Rendőr-főkapitányság fejenként félmillió forintos jóvátételt fizetett a tüntetőknek.