A Magyar Posta két kínai céggel együtt megalapította a Chinese-European Supply Chain Zrt.-t

gazdaság
2017 november 27., 13:22
comments 118

Kínai-magyar vegyesvállalatot hoz létre a Magyar Posta Zrt. két kínai logisztikai társasággal közösen, 3 millió eurós (900 millió forint) törzstőkével. Az erről szóló megállapodást a felek hétfőn írták alá a Budapesten megrendezett kínai–kelet-közép-európai csúcstalálkozó üzleti fórumán – közölte a Magyar Posta az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a közös vállalattal lehetőség nyílik arra, hogy a Kínából érkező küldemények gyorsabban érjenek célba Európában és Magyarországon, a tervek szerint az első küldemények a közös cégen keresztül 2018 első negyedévének végén érkeznek Magyarországra.

A létrejövő vegyes vállalat, a Chinese-European Supply Chain Zrt. 35 százalékos tulajdonosa a Magyar Posta Zrt., szintén 35 százalékos tulajdonos a sanghaji székhelyű ZTO Express és 30 százalékos tulajdoni résszel rendelkezik a Ningbo Talents IT Co. Ltd.

Li Ko-csiang kínai (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fóruma után tartott sajtótájékoztatón a Pesti Vigadó Dísztermében 2017. november 27-én.
photo_camera Li Ko-csiang kínai (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fóruma utáni sajtótájékoztatón a Pesti Vigadó Dísztermében 2017. november 27-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A vegyesvállalat célja egy európai logisztikai bázis kialakítása, aminek a feladata a Kínából érkező küldemények hatékony kezelése és a magyar címzettekhez, és más európai országokba való továbbítása. Az ügyfelek legfőbb igénye az, hogy minél gyorsabban megérkezzen a megrendelésük, és ezzel a lépéssel nagymértékben lerövidülhet a szállítási idő Kína és Európa, illetve Magyarország között.

A Magyar Postának nem csak jelentős árbevétel-növekedést hozhat az együttműködés és az új vállalat megalakulása, hanem lehetőséget ad arra is, hogy növekvő piaci részesedésével a kelet-közép-európai áruszállítási piac meghatározó szereplője legyen – mondta a közleményben Illés Zoltán, a cég elnök-vezérigazgatója.

A Magyar Postánál egyre jelentősebb szerepet kap a nemzetközi tevékenység. A nemzetközi forgalomhoz köthető bevételek nagysága és aránya az elmúlt években folyamatosan nőtt, most a bevételek 11 százaléka származik ebből. A Kínából Magyarországra érkező levélküldemény mennyisége a teljes import levélvolumen 36 százalékát teszi ki. A Magyar Posta Zrt. a belföldi CEP (Currier-Express-Parcel, magyarul futár-expressz-csomag) piacon piacvezető 34 százalékos részesedéssel.

A ZTO Express küldeményvolumen alapján 2., árbevétel alapján piacvezető szereplő a kínai CEP piacon. 2016-ban az összes küldemény 14 százalékát a ZTO szállította Kínában, olyan partnerekkel együttműködve, mint például az Alibaba vagy a JD.com.

A Ningbo Talents IT Co. Ltd. logisztikai technológiával foglalkozik, a tevékenysége kiterjed monitoring rendszerek hardver- és szoftverfejlesztésére, intelligens nyomkövető termékek tervezésére, gyártására és értékesítésére is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.