Balog Zoltán pár éve még tibeti zászlót lengetve várta a kínaiakat, de ma már megérti a rendőröket, akik lerohanták a tibeti zászlót lengető férfit

POLITIKA
2017 november 27., 16:19
comments 267

Óriási "egyrészt-másrészt"-et nyomott le az RTL kamerái előtt Balog Zoltán emberminiszter, közben összekeverte a kínai vezetőket, pedig mégcsak nem is hasonlítanak egymásra.

Egy hálóból kicsusszanó angolna és Török Gábor politológus összes ismert tulajdonságára szüksége volt Balog Zoltán emberminiszternek, amikor az RTL Klub hétfőn elkapta egy eseményen, és megkérdezte tőle, hogy mit szól a kínai delegáció budapesti látogatása alatt Tibet függetlenségéért tüntetőkhöz. 

A tévécsatorna nem véletlenül kérdezte ezt, hiszen

Balog 2008-ben még saját kezűleg lengetett tibeti zászlót tiltakozásul a Kossuth téren, pont mikor egy száz tagú kínai delegáció volt látogatáson Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknél.

Közben a rendőrség a mai napon erőszakosan lerohant, és elhallgattatott egy férfit, aki a tibeti zászlót emelte a magasba az elvonuló kínai küldöttség útvonalán, és a szabad Tibetről kiabált.

Balog - mintha nem az ő rendőrsége szakította volna meg erőszakosan az egyszemélyes tiltakozást - olyanokat mondott a Tibetért tiltakozókról, hogy

„van (...) véleménynyilvánítási szabadság Magyarországon, ezért szívük joga, hogy ezt megtegyék.”

Aztán jött a másrészt, vagyis hogy közben azért a rendőrség is teljesen oké módon járt el, hiszen

„Ha egy ilyen országnak az egyes számú vezetője itt van, akkor ott vannak biztonsági kockázatok, biztonsági igények és biztonsági elvárások. (...) A rendőrségnek az a dolga, hogy mérlegelje a biztonsági kockázatot.”

Balog itt nem igazán állt a helyzet magaslatán, ugyanis Budapestre most nem a kínai elnök/kommunista pártelnök Hszi Csin-ping - vagyis az ország "egyes számú vezetője" - látogatott, hanem Li Ko-csiang miniszterelnök.

Balog lehet, hogy nem tud megkülönböztetni két kínait, de arra simán emlékezhetett volna, hogy a rendőrség most egészen biztosan jogsértően lépett fel. Onnan, hogy 2012-ben ugyanezt a magyar férfit pont ugyanígy hallgattatták el a nyílt utcán, amikor pont ugyanígy emelt volna tibeti zászlót a levegőbe, és amikor ráadásul pont ugyanez a kínai miniszterelnök járt Orbán Viktornál. Balognak azért kellett volna jobban emlékeznie, mert csak pár hónapja született jogerős ítélet abban az ügyben:

a Kúria 2017. június 28-án hozott ítéletével kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot félmillió forint és kamatai, illetve a per költségeinek megfizetésére Hendrey Tibor részére, vélemény-nyilvánítási szabadságának megsértése miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.