Kitoloncoltak Oroszországból egy lengyel történészt

külföld
2017 november 27., 11:24
A katyni erdőben lemészárolt lengyelek emlékműve az ukrajnai Harkivban.
photo_camera A katyni erdőben lemészárolt lengyelek emlékműve az ukrajnai Harkivban. Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Pénteken őrizetbe vette és kitoloncolta az országból Henryk Glebocki lengyel történészt az orosz nemzetbiztonsági szolgálat, a KGB-utód FSZB. Glebocki egy nappal letartóztatása előtt nyilvános előadást tartott arról, hogy milyen szenvedéseket okoztak a kommunista titkosszolgálatok lengyel állampolgároknak a sztálini tisztogatások idején.

Glebocki kitiltása egyben megtorló válasz is lehetett arra, hogy Lengyelország októberben kiutasította Dmitrij Karnauhov orosz történészt, akit lengyelellenes tevékenységgel gyanúsítottak. Az orosz külügyminisztérium akkor azzal fenyegetett, hogy nem hagyja válasz nélkül a lengyelek döntését.

A két ország eléggé eltérően értékeli 20. századi közös történelmüket. Hogy mást ne mondjak, az oroszok Lengyelország felszabadításaként értelmezik az ország keleti felének Szovjetunióhoz csatolását. (Via The Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.