Sonkahiány fenyegeti Spanyolországot a kínaiak nagy étvágya miatt

gazdaság
2017 november 27., 11:59
comments 62
photo_camera Ibériai feketelábúak makkolgatnak. Ezekből a sertésekből készül a legfinomabb sonka. Fotó: Agforward Project / Flickr CC BY NC-ND 2.0

Kína idén új piacot nyitott a spanyolok világhírű sonkájának, a jamón ibéricónak a sertéshús behozatalára vonatkozó korlátozások feloldásával. És mert a kínaiak eleve nagy sertésfogyasztók, a serrano sonka is azonnal hatalmas sikert aratott a gyorsan sokasodó kínai újgazdagok körében, akiknek az importtilalom alatt kaviárral, szarvasgombával és francia borokkal kellett beérniük.

A kínai kereslet hatása rögtön érezhetővé vált. A jobbféle sonkák ugyanis évekig érlelődnek, vagyis a kínálat nem tudja kielégíteni a megnövekedett keresletet. Ez logikusan áremelkedést jelent, ez esetben akár tíz százalékosat is. Pedig az ibérico eleve nem olcsó, a kínálat alján is 20 euró a kilónkénti ár, de 80 euróért is lehet kapni jófajta ibérico kilóját.

A kínaiak ráadásul a legjobbféle sonkára, a jamón ibérico de bellottára, vagyis makkoltatott, ridegen tartott ibériai feketepatájú sertések sonkájára hajtanak. Ez pedig költséges műfaj, mert a ridegen tartott sertéseknek egyedenként két hektárnyi területre van szükségük. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt