Sonkahiány fenyegeti Spanyolországot a kínaiak nagy étvágya miatt

Ibériai feketelábúak makkolgatnak. Ezekből a sertésekből készül a legfinomabb sonka.Fotó: Agforward Project / Flickr CC BY NC-ND 2.0

Kína idén új piacot nyitott a spanyolok világhírű sonkájának, a jamón ibéricónak a sertéshús behozatalára vonatkozó korlátozások feloldásával. És mert a kínaiak eleve nagy sertésfogyasztók, a serrano sonka is azonnal hatalmas sikert aratott a gyorsan sokasodó kínai újgazdagok körében, akiknek az importtilalom alatt kaviárral, szarvasgombával és francia borokkal kellett beérniük.

A kínai kereslet hatása rögtön érezhetővé vált. A jobbféle sonkák ugyanis évekig érlelődnek, vagyis a kínálat nem tudja kielégíteni a megnövekedett keresletet. Ez logikusan áremelkedést jelent, ez esetben akár tíz százalékosat is. Pedig az ibérico eleve nem olcsó, a kínálat alján is 20 euró a kilónkénti ár, de 80 euróért is lehet kapni jófajta ibérico kilóját.

A kínaiak ráadásul a legjobbféle sonkára, a jamón ibérico de bellottára, vagyis makkoltatott, ridegen tartott ibériai feketepatájú sertések sonkájára hajtanak. Ez pedig költséges műfaj, mert a ridegen tartott sertéseknek egyedenként két hektárnyi területre van szükségük. (Via The Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.