Tízezrek tüntettek a kormány ellen Romániában

külföld
2017 november 27., 09:13
comments 61
A bukaresti tüntetők a kormány székházától a parlament elé vonultak.
photo_camera A bukaresti tüntetők a kormány székházától a parlament elé vonultak. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Több tízezren vonultak utcára Románia több nagyvárosában a kormány igazságügyi reformja és az adótörvények módosítása ellen tiltakozva. A Főtér a kormánnyal szemben kritikus sajtóra hivatkozó beszámolója szerint országszerte negyven-, Bukarestben húszezren tüntettek.

A vasárnapi demonstrációkat a nagy szakszervezeti tömörülések is támogatták. Ők azt kifogásolják, hogy az új adótörvények szerint a munkavállalókra hárítanák a társadalombiztosítási járulékot.

Bukarestben a kormány épületénél kezdődött a tüntetés, ahonnan a parlament elé vonultak, közben jelszavakat skandálva:

  • Igazságszolgáltatást, ne korrupciót!
  • PSD, vörös pestis!
  • Lemondani!

A kormánykoalíció december közepéig akarja elfogadtatni az igazságszolgáltatási reformját, amely ellen a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács, a legfőbb ügyészség és a korrupcióellenes ügyészség is tiltakozott. A kormány korlátozni akarja az államfő jogát az ügyészek és bírák kinevezésére, valamint felelősségre vonhatóvá tenné a bírákat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.