Franciaország összehívja az ENSZ BT-t a líbiai rabszolgakereskedelem miatt

külföld
2017 november 28., 07:52
comments 88

Franciaország felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy szerdán tartson ülést a líbiai emberkereskedelemről, valamint arról, hogy Líbiában afrikai menekülteket adnak el rabszolgának.

Fekete-afrikai menekültek a líbiai Tripolihoz közeli gyűjtőtáborban.
photo_camera Fekete-afrikai menekültek a líbiai Tripolihoz közeli gyűjtőtáborban. Fotó: TAHA JAWASHI/AFP

Az ülés célja, hogy tájékozódjanak az ügyben, illetve hogy ismertessék a tanács egységes elutasító álláspontját a méltatlan gyakorlattal kapcsolatban - jelentette ki hétfőn Francois Delattre Franciaország ENSZ-nagykövete. Hozzátette, nem elég csak nemet mondani erre az elfogadhatatlan helyzetre, de 

rövid és hosszú távon megoldást kell találni ennek az elnyomásnak felszámolására.

A kérdést megvitatják majd az Európai Unió és az Afrikai Unió kétnapos csúcstalálkozóján szerdán és csütörtökön, amelyet az elefántcsontparti Abidjanban tartanak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) már áprilisban beszámolt arról, hogy menekültek százait adták el rabszolgának a nyugat-afrikai Nigerben és az észak-afrikai Líbiában.

A CNN novemberben rejtett kamerás felvételeket mutatott be arról, hogy néhány száz dollárért nigériai migránsokat adtak el rabszolgának az észak-afrikai ország fővárosa, Tripoli külterületén. Fontos megemlíteni, hogy Észak-Afrikában azért tudott újraéledni a rabszolgakereskedelem, mert az EU tagországai, élükön Franciaországgal, mindent megtesznek azért, hogy a menekültek ne tudjanak átkelni Európa felé a Földközi-tengeren, és így Észak-Afrikában torlódnak fel.

Líbiában a korábban gyarmatosító olaszok a legaktívabbak, róluk éppen Macron jelentette ki még augusztusban, hogy

„amit Olaszország és Líbia csináltak, tökéletes példája annak, amit el szeretnénk érni”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.