Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa az észak-koreai rakétakilövés miatt

külföld
2017 november 28., 22:44
comments 54

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli összehívását követelte Abe Sindzó japán miniszterelnök az Észak-Korea által szerdán végrehajtott újabb ballisztikus rakétakísérletet után.

Követeljük az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását. Elengedhetetlen, hogy a nemzetközi közösség teljes mértékben tartsa magát az Észak-Koreával szemben elrendelt büntetőintézkedésekhez" - hangsúlyozta Abe Sindzó.   

A tanácsot vezető Olaszország szóvivője szerint a rendkívüli ülést szerda délutánra hívták össze. A japán felhíváshoz az Egyesült Államok és Dél-Korea is csatlakozott. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a tárcája által kiadott nyilatkozatban kérte, hogy a nemzetközi közösség a már meglévő ENSZ-szankciókon felül tegyen további lépéseket, hogy rákényszerítse Phenjant atomfegyver-programjának leállítására. 

Tillerson kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Kanada kezdeményezni fogja ENSZ-tagállamok, köztük Dél-Korea, Japán és más érintett országok találkozójának összehívását, hogy megvitassák, hogyan tudna a nemzetközi közösség szembeszállni Észak-Koreának a nemzetközi békét fenyegető lépéseivel.   

Az észak-koreai rezsim 2006 óta szerepel a világszervezet szankciós listáján rakéta- és nukleáris programja miatt.  Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt Japán felett egy-egy ballisztikus rakétát, amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd szeptemberben végrehajtotta hatodik kísérleti atomrobbantását is. (AP/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.