A betépés joga: Grúziában nem lehet valakit füvezésért lecsukni

külföld
2017 november 30., 19:20

A grúziai* alkotmánybíróság friss ítéletében alkotmányellenesnek mondta ki a marihuána fogyasztásának büntethetőségét, helyt adva az ellenzéki Gircsi (Toboz) liberális párt indítványának.

A testület ítéletéig a grúziai büntető törvénykönyv nem szabadságvesztés jellegű büntetéseket (pénzbírságot vagy közérdekű munkát) helyezett kilátásba ezeknek a kábítószereknek a fogyasztóival szemben.

Az alkotmánybíróság szerint az indítványozó beadványában a grúziai alaptörvény szabad személyiségfejlesztésről szóló cikkére hivatkozva kérte a büntető törvénykönyv vonatkozó cikke alkotmányellenességének megállapítását. Ez a szabályozás törvénybe ütköző cselekménynek minősítette a kis mennyiségű kábítószer saját használatra történő termesztését, előállítását, megszerzését, birtoklását illetve orvosi recept nélkül történő fogyasztását. A Gircsi beadványában egyebek mellett arra is hivatkozott, hogy a marihuána szolgálhat az orvosi mellett rekreációs célokat is, és az egyes emberek joga dönteni kikapcsolódásuk mikéntjéről.

A testület megállapította, hogy a marihuánafogyasztás nem jelent veszélyt a közérdekre, és a büntetés alkalmazása az egyén egészségének védelmére olyan fajta állami gyámkodást jelent, hogy az már összeegyeztethetetlen a szabad társadalom eszméjével.

A grúziai parlament alperesként nem volt képes a gyakorlati életből vett példákkal vagy tudományos kutatásokkal kellően alátámasztott bizonyítékokkal meggyőzni a bírákat arról, hogy a marihuánafogyasztás következtében előállt bódult állapot vagy az elvonási tünetek növelnék a bűncselekmények elkövetésének és a közrend megbontásának kockázatát. (MTI)

* Grúziát korábbi cikkekben többször neveztem történelmi okokból, illetve Grúzia kérésére Georgiának, de annyi felháborodott levelet kaptam azoktól, akik a név körülményeivel nem voltak tisztában, hogy egy darabig inkább elállok tőle.