Kivágnak 38 fát a Ligetben, de ez önmagában nem biztos, hogy baj

Budapest
2017 november 30., 11:09
comments 63

FAKIVÁGÁSI ENGEDÉLY – LÁNCFŰRÉSZEK KÉSZENLÉTBEN

Tegnap éjjel ezzel a szöveggel tettek ki egy posztot a Ligetvédők Facebook oldalára. Arról írnak, hogy az V. kerületi kormányhivatal engedélyt adott 38 városligeti fa kivágására, és ponyvák mögött kezdik a munkát.

A képet kicsit árnyalja Bardóczi Sándor tájépítész szintén facebookos posztja, aki többek között arról ír, hogy

„Összesen 38 fa kivágása most a terv, (...) ezek egy része valóban indokolható azzal, hogy (...)  szükség van a balesetveszélyes, beteg, invazív állomány fokozatos cseréjére. A fakivágás tehát lehet egy történeti parkban rehabilitációs lépés.”

Ezzel együtt Bardóczi sem ünnepli a fakivágást vagy a Városliget mostani tervek szerinti átalakítását.

Arról van szó, hogy sportpályák építése miatt piszkálják most a liget egy parkos részét, ahelyett, hogy a lebontott Pecsa vagy Közlekedési Múzeum helyén tennék ugyanezt. A 444 hivatalos Városliget szakértője, Tamás Bence Gáspár úgy magyarázta nekem a dolgot, hogy

  • a kormány picit elbizonytalanodott, hogy tényleg olyan jó ötlet-e nagy múzeumokkal teleépíteni a Ligetet, lehet, hogy nem lenne népszerű a dolog,
  • így a Pecsa és a Közlekedési lebontása után ezen a vonalon elfogyott a lendület,
  • közben a választások előtt szeretnének valami előrelépést mutatni,
  • ezért most csinálnak egy relatív kicsi sportpályás rendezkedést,
  • azt minden környéken élő tudja majd szeretni,
  • a lebontott épületek helyéhez pedig egyelőre nem nyúlnak,
  • és így oda még majd bármi kerülhet.

A dolog nagyságrendjét ezen a képen jól lehet látni:

link Forrás

További részletek errefelé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.