Mégsem mondhatja meg Handó Tünde, hogy kell viselkedniük a bíróknak

„Az OBH elnökének utasításában és ajánlásában meghatározott célkitűzéseknek, értékeknek és elveknek való megfelelés és mindezeknek megfelelő magatartás, szervezeti működés”

Így határozta meg az integritást, a kívánatos bírói viselkedést az igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatal szabályzata. 

Az Alkotmánybíróság ma nyilvánosságra hozott döntése szerint viszont ilyesmit így nem lehet a bíráknak előírni.

A dologgal több probléma is van.

A bírák viselkedését törvényben, ráadásul elég szigorúan szabályozzák, ehhez képest problémás lehet egy belső, munkahelyi SZMSZ-ben előírni nekik dolgokat. Az idézett szövegrészben például az "ajánlás" szó nem tetszett az alkotmánybíróságnak, Handó a szervezet vezetőjeként adhat ugyan utasítást, de az ajánlás más műfaj, ott nem kényszerítheti ki a megfelelést. A belső SZMSZ be nem tartásával kapcsolatban Handó jogkövetkezményeket is kilátásba helyezett, az AB most ezt is törölte.

A névleg a korrupció kivédésére létrehozott integritás szabályzat ellen több bíró is szót emelt, úgy érezték, hogy Handó Tünde önkényes túlhatalmát erősíti a szervezetben. A megfoghatatlan szabályok be nem tartása miatt eljárás indulhatott bírák ellen, amit aztán a bíró alkalmatlanságának igazolására is felhasználhatnak. Volt például olyan eset, amikor úgy próbáltak kiutálni a szervezetből egy nem túl népszerű bírót, hogy integritás-vizsgálat keretében azt kezdték piszkálni, miért vitt be neki meleg ebédet a munkahelyére unokatestvére, mikor nem volt ideje kimenni napközben kajáért, jogosan tartózkodott-e a rokon az épületben és a bíró irodájában.

Az AB mostani döntésével megsemmisítette a Handó-féle integritás szabályzat egyes rendelkezéseit. (via hvg)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.