Romániában jöhet az ingyendisznó

ÁLLAT
2017 november 30., 22:19
comments 61

A román kormány ingyen adna malacokat a mangalica és báznai sertésfajták tenyésztőinek, a készülő, minisztériumok jóváhagyására váró kormányprogramról Petre Daea román mezőgazdasági miniszter beszélt csütörtökön Gyulafehérváron.

A programba bekapcsolódó tenyésztőknek a legalább 130 kilósra hizlalt mangalica és báznai sertésállomány felét előre meghatározott áron át kellene adniuk egy húsfeldolgozónak.

A miniszter szerint a tenyésztők többsége az elmúlt időszakban lemondott erről a két fajtáról, de szerencsére voltak olyan lelkes tenyésztők is, akik megőrizték ezeket.

Mangalicán Somogyi Sándor monosbéli farmján 2015. június 5-én.
photo_camera Mangalicán Somogyi Sándor monosbéli farmján 2015. június 5-én. Fotó: Kőhalmi Péter / AFP

Most kicsi a báznai- és mangalicaállomány, de a kormány részéről érkező támogatással minden bizonnyal gyarapodni fog – mondta. A két hagyományos sertésfajtát a kisgazdaságokban nevelhetik majd a gazdák olyan takarmányozással, amit a kimondottan ezekkel a fajtákkal foglalkozó tenyésztők javasolnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.