Romániában jöhet az ingyendisznó

2017 november 30., csütörtök 22:19
61

A román kormány ingyen adna malacokat a mangalica és báznai sertésfajták tenyésztőinek, a készülő, minisztériumok jóváhagyására váró kormányprogramról Petre Daea román mezőgazdasági miniszter beszélt csütörtökön Gyulafehérváron.

A programba bekapcsolódó tenyésztőknek a legalább 130 kilósra hizlalt mangalica és báznai sertésállomány felét előre meghatározott áron át kellene adniuk egy húsfeldolgozónak.

A miniszter szerint a tenyésztők többsége az elmúlt időszakban lemondott erről a két fajtáról, de szerencsére voltak olyan lelkes tenyésztők is, akik megőrizték ezeket.

Mangalicán Somogyi Sándor monosbéli farmján 2015. június 5-én. Fotó: Kőhalmi Péter / AFP

Most kicsi a báznai- és mangalicaállomány, de a kormány részéről érkező támogatással minden bizonnyal gyarapodni fog – mondta. A két hagyományos sertésfajtát a kisgazdaságokban nevelhetik majd a gazdák olyan takarmányozással, amit a kimondottan ezekkel a fajtákkal foglalkozó tenyésztők javasolnak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt