"A finn gyerekek katedrálisokat gyújtanak fel, véres utcai zavargásokat provokálnak és tömeggyilkosságokat rendeznek osztálytársaik körében"

elmebaj
2017 december 01., 14:38
comments 350

A jó ég tudja, miért volt rá szükség, de a Mészáros Lőrinc által megkaparintott vidéki laphálózat lerántotta a leplet a finn oktatási rendszerről. Arról a finn modellről, amely nem csak a szakértők elismerését vívta ki világszerte, de Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, fideszes politikus is hosszan lengette előtte a kalapját, miután a helyszínen tanulmányozta "a finn csodát". Nyilván mindent lehet kritizálni, de a finn módszer erényeit nehéz lenne figyelmen kívül hagyni.

A Mediaworks publicistáját azonban mindez nem hatotta meg. Szakács Árpád írása az összes Mészáros-lapban lejött, és azt sulykolja a vidéki olvasóknak, bármiféle hivatkozás nélkül, hogy bár a finn iskolák "magasabb eredményeket érnek el a kevésbé tehetségesek esetében, csak a középszerűséget hirdetik és valósítják meg, a jókat visszahúzzák. Finnország példája azt tanítja, hogy kettő dolog nem lehetséges: móka az iskolában és a legmagasabb teljesítmény."

photo_camera Fotó: 444.hu

Ezután pedig a rövid írásban elszabadul a pokol, az utolsó két bekezdés konkrétan így hangzik: 

"Közben az iskolarendszerből kikerült nemzedék körében kimagasló lett a gyilkossági ráta, jelentős az öngyilkossági arány, súlyos probléma az alkoholizmus.

Viszont a finn gyerekek állítólag nagyon boldogok, ebbéli örömük kifejezésére templomokat, katedrálisokat gyújtanak fel, néha véres utcai zavargásokat provokálnak és egyes iskolákban a szülői fegyverrel tömeggyilkosságokat rendeznek osztálytársaik körében."

Hát, így megy az élet a hanyatló északon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.