A villanyszerelőknél is súlyos munkaerőhiány van

gazdaság
2017 december 03., 09:02
comments 293

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület felmérése szerint évente legalább 600 új villanyszerelőre volna szükség Magyarországon, ez azonban 45 százalékkal magasabb szám, mint ahány végzős diák jelenleg van.

A hvg.hu cikke szerint ezért is lehet tele villanyszerelő ajánlatokkal az állásportálok. Ráadásul nemcsak kevés a végzős hallgató, de egy jelentős részük utána külföldön folytatja: a lap szerint átszámítva akár havi 750 ezres fizetést is összeszedhet egy magyar villanyszerelő Németországban, ha van egy alap német nyelvtudása és jogosítványa, illetve némi külföldi munkatapasztalata.

Idézik a Pénzcentrum összeállítását is, amiben a magyar álláshirdetéseket vetík össze. Ez alapján elég nagy a szórás, egy nyugat-magyarországi multi például 300 ezer forintos bérért és céges autóért keres villanyszerelőt, míg az átlagos hirdetések nettó 174 és 250 ezer forintos bérek között mozognak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.