Nagyon rossz hete volt az Apple szoftverfejlesztőinek

TECH
2017 december 03., 09:15
comments 80

Szokatlanul nehéz héten van túl a világ egyik legértékesebb vállalata: egymást érték a súlyos szoftveres parák az Applenél. A problémák kedden kezdőtek, miután Twitteren valaki bejelentette, hogy súlyos biztonsági rést fedezett fel a High Sierra oprendszerben: a rés révén bárki, aki hozzáfért a számítógéphez, bármiféle jelszó ismerete nélkül nyúlhatott bele bármilyen rendszerbeállításba. A bejelentés után 24 órával az Apple javított a hibát, ami ugyan súlyos volt, de azért önmagában még nem szuperkellemetlen. 

A bocsánatkérés és a patch megjelenése azonban csak a kezdetét jelentette a problémasorozatnak: a következő napokban sorra merültek fel újabb szoftveres gondok: a biztonsági frissítés után például számos felhasználó nem tudta a Macek fájlmegosztó alkalmazását használni. Újabb javítás jöhetett ezután, de szerda éjjel már jött is az újabb komolyabb gond: kiderült, hogy maga a patch is veszélyeket hordozhat magában. 

A Wired írta meg, hogy azok a Mac-felhasználók, akik korábban nem frissítettek a legújabb High Sierra verzióra, és így tették fel a biztonsági csomagot, újra belefutottak az alapvető problémába. Elemzők szerint az Apple annyira sietett kijavítani a hibát, hogy nem jutott már idő a tesztelésre is. 

Akadt gond az iPhone-ok operációs rendszerével is: számos telefon omlott össze december 2-án. Nem ez volt az első eset, hogy egy időkorlátos bug jelent meg az iOS-ekben, és az Apple most kénytelen volt a tervezettnél korábban megjelentetni egy frissítést. 

A Verge összesítése szerint szokatlan, hogy egyetlen hét alatt ennyi probléma legyen az Apple szoftvereivel, de az még kérdés, hogy az Apple volt-e most a szokottnál hanyagabb, vagy pedig általában a szoftverek világára jellemző trend egy újabb állomását láttuk csak. 

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az Apple-rendszereket használók száma, jelenleg több mint egymilliárd eszközön fut iOS, a sokkal több felhasználó miatt pedig értelemszerűen bármilyen biztonsági hiba sokkal több embert érint, mint korábban. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.