Több ezren tüntettek a német szélsőjobboldali párt kongresszusa ellen

A hétvégén zajlott Hanoverben az Alternative für Deutschland (AfD) kongresszusa. A frissen a parlamentbe jutott szélsőjobboldali párt élére társelnökként 2015 után tér vissza Alexander Gauland.

A kongresszus ideje alatt a környéken több ezer antifasiszta tüntető tiltakozott az AfD ellen, szombaton rohamrendőrök oszlatták fel a tömeget, miután tüntetők egy csoportja blokád alá vett egy útszakaszt, ami a kongresszus helyszínéhez vezetett. Tíz embert őrizetbe vettek a rendőrök, az összecsapásokban több rendőr és egy tüntető sérült meg. 

Fotó: Peter Steffen/dpa Picture-Alliance/AFP

A párt jelenlegi vezetője, Jörg Meuthen, aki az AfD-n belül még mérsékeltebbnek számít, megtarthatta elnöki posztját. Az utóbbi hónapokban komoly frakcióharcok zajlottak a pártban, ahonnan nemrég két korábbi vezető tag is távozott, mivel úgy látták, túlságosan előretörtek a populista erők párton belül. Ezért a kongresszus ki nem mondott célja az is volt, hogy a frissen parlamentbe jutott párt egységet mutasson. 

Az AfD eredetileg az eladósodott EU-tagállamok kimentése ellen tiltakozó, főleg gazdasági üzeneteket megfogalmazó mozgalomként jött létre még 2013-ban, de igazán a menekültválsággal, illetve az ekkor felvett menekültellenes retorikával tudtak megerősödni, várhatóan jövőre már minden tartományi parlamentben is jelen lesznek.  (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.