Több ezren tüntettek a német szélsőjobboldali párt kongresszusa ellen

A hétvégén zajlott Hanoverben az Alternative für Deutschland (AfD) kongresszusa. A frissen a parlamentbe jutott szélsőjobboldali párt élére társelnökként 2015 után tér vissza Alexander Gauland.

A kongresszus ideje alatt a környéken több ezer antifasiszta tüntető tiltakozott az AfD ellen, szombaton rohamrendőrök oszlatták fel a tömeget, miután tüntetők egy csoportja blokád alá vett egy útszakaszt, ami a kongresszus helyszínéhez vezetett. Tíz embert őrizetbe vettek a rendőrök, az összecsapásokban több rendőr és egy tüntető sérült meg. 

Fotó: Peter Steffen/dpa Picture-Alliance/AFP

A párt jelenlegi vezetője, Jörg Meuthen, aki az AfD-n belül még mérsékeltebbnek számít, megtarthatta elnöki posztját. Az utóbbi hónapokban komoly frakcióharcok zajlottak a pártban, ahonnan nemrég két korábbi vezető tag is távozott, mivel úgy látták, túlságosan előretörtek a populista erők párton belül. Ezért a kongresszus ki nem mondott célja az is volt, hogy a frissen parlamentbe jutott párt egységet mutasson. 

Az AfD eredetileg az eladósodott EU-tagállamok kimentése ellen tiltakozó, főleg gazdasági üzeneteket megfogalmazó mozgalomként jött létre még 2013-ban, de igazán a menekültválsággal, illetve az ekkor felvett menekültellenes retorikával tudtak megerősödni, várhatóan jövőre már minden tartományi parlamentben is jelen lesznek.  (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.