Hivatalos: az oroszok minden idők leggyengébb csoportját hozták össze maguknak a 2018-as vébére

Azt már a pénteki sorsolás előtt is lehetett sejteni, hogy a házigazda oroszok nem a legnehezebb csoportba fognak kerülni a 2018-as, oroszországi focivébén. A rendező ország a világranglistán elfoglalt helytől függetlenül az 1-es kalapba kerül, így a legnehezebb csapatokat garantáltan elkerüli.

Fotó: Sergey Guneev/Sputnik

Az oroszoknak azonban ezen túl is elképesztő mázlijuk volt, ahogy a Fivethirtyeight szépen bebizonyította.

A statisztikai elemzésekkel foglalkozó oldal 1986 óta minden vébécsoportot megvizsgált, és arra jutott, hogy a 2018-as A jelű csoport, amibe az oroszok is kerültek, obejektíve a legkönnyebb.

Ennek kiszámolásához a Fivethirtyeight a magyar feltalálójáról elnevezett, a sakkban is használt ELO-pontrendszert vette alapul, és azt vizsgálta meg, hogy az elmúlt 30 év egyes vébécsoportjaiban hány ELO-pont volt az átlag a torna egészéhez képest. Így pedig kiderült, hogy a jövő évi A csoport, amibe az oroszok mellé Egyiptom, Uruguay és Szaúd-Arábia került, a maga 1720 pontjával 97,8 ponttal gyengébb, mint a 2018-as torna csoportátlaga.

A korábbi rekorder a 2014-es H csoport volt, amiben Algéria, Belgium, Dél-Korea és, láss csodát, Oroszország kapott helyet.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.