Venezuela megcsinálja a saját bitcoinját

külföld
2017 december 04., 05:26
comments 149

„A XXI. század megérkezett!”

Ezekkel a szavakkal jelentette be Nicolas Maduro venezuelai elnök egy ötórás vasárnapi tévéműsorban: az ország saját kriptovalutát készít 

petro néven. 

Így akarják helyreállítani „monetáris függetlenségüket”, és ezzel akarnak szembeszállni az országot sújtó szankciókkal.

link Forrás

Arról viszont nem sok derül ki, gazdaságilag hogyan működne ez. A petro fedezete a venezuelai arany-, olaj- és gázkincs lenne.

Az ellenzék gúnyosan fogadta a bejelentést, szerintük ebből semmi nem lesz. A venuelaiak közül sokan az utóbbi időben egyébként is a bitcoinhoz fordultak a szabadesésben lévő gazdaság mellett - ez is adhatta az ötletet Madurónak. 

A venezuelai valuta, a bolivar csak az elmúlt hónapban 57 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben a feketepiacon. Ez azt jelenti, hogy a havi minimálbér már csak 4,3 dollárt ér. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.