Az ügyészség nem nyomoz Tállai benzinárcsökkentése miatt, mert szerintük a NAV elnöke „a köz érdekében járt el”

Azért azt mégsem lehet, hogy végleg banánköztársaság legyünk. Feljelentettem Tállai elvtársat, a Nagy Benzinárcsökkentőt hivatali visszaélés miatt

- írta november 16-án Szél Bernadett a Facebookon. Az LMP elnöke azután lépett, hogy Tállai András fideszes képviselő, államtitkár és NAV-elnök eldicsekedett vele, hogy „állampolgári megkeresésre” „eljárt” „a Mezőkövesden és térségében tapasztalható üzemanyagárak tekintetében”, és ennek „eredménye” az lett, hogy a MOL csökkentette a benzin és a gázolaj árát a városban.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Szél feljelentésében az áll, hogy ezek alapján felmerül a hivatali visszaélés alapos gyanúja. Márpedig a törvény szerint az a hivatalos személy, aki jogtalan hátrány okozása vagy jogtalan előny szerzése érdekében 

  • a, hivatali kötelességét megszegi, 
  • b, hivatali hatáskörét túllépi, vagy 
  • c, hivatali helyzetével egyébként visszaél, 

az három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Szél azzal érvel, hogy amikor egy államtitkár és NAV-elnök a hatáskörét túllépve gyakorol nyomást egy piaci cégre, az neki mint „a körzet országgyűlési képviselőjének jogtalan előnyt okoz, mivel azt a látszatot kelti, hogy a választókerület lakóinak bármit el tud intézni, még a benzinár csökkenését is”. A MOL-nak pedig „jogtalan hátrányt okoz, hiszen a bevételét csökkenti az árcsökkenés.”

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint azonban erről szó sincs. Elutasító határozatukban kifejtik, hogy bűncselekmény nem történt, ezért nem is indítanak eljárást. Az indoklásban többek között kijelentik, hogy a körülmény, miszerint a választókörzet képviselője egyeztetést kezdeményezett a MOL-lal, 

„arra utal, hogy Tállai András országgyűlési képviselőként a köz érdekében járt el.”

Az emberekkel, az emberekértFotó: botost/444.hu

A hivatali kötelesség megszegése, vagy a hatáskör túllépése ezért „jelen esetben fel sem merülnek, mivel az országgyűlési képviselő a hivatali hatáskörében jár el akkor, amikor a köz érdekében kezdeményezi valamely kérdés megfontolását.”

Azt az ügyészség is elismeri, hogy Tállai „több olyan magasrangú tisztséget is betölt, amelynek folytán tekintéllyel, befolyással rendelkezik”, de szerintük ez nem feltétlenül befolyásolta a tárgyalópartnereit. Az ügyészség szerint az „csupán feltételezés”, hogy az egyeztetéseket államtitkárként és/vagy a NAV elnökeként folytatta le.

Vagyis nincs tényállás, nincs eljárás.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.