Az Alkotmánybíróság szerint nem az újságíró hibás azért, ha egy politikus hazudik a sajtótájékoztatóján

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Nem minősül híresztelésnek, ha a sajtó úgy tudósít közéleti szereplők közügyekről szóló sajtótájékoztatójáról, hogy a tudósítás pontosan megfelel az megfogalmazottaknak, nem tartalmaz saját értékelést, egyértelműen megjelöli a közlések forrását, valamint a jó hírnevet esetleg sértő tényállításokkal érintett személy cáfolatának is helyet biztosít, vagy felkínálja neki a válaszadás lehetőségét” - írja az Alkotmánybíróság friss határozata, amiben lényegében azt mondják ki, hogy ha egy sajtótájékoztatón hazudnak, majd az újságíró megírja ezt a hazugságot, akkor az esetek többségében nem vonható ezért felelősségre.

Az eljárást egy internetes szerkesztőség kezdeményezte, miután az egyik munkatársuk beszámolt egy sajtótájékoztatón elhangzottakról, majd személyiségi jogi jogsértésért vonták felelősségre a lapot, pedig csak azt idézték, ami a sajtótájékoztatón elhangzott.

A bíróság, ami az újságíró és a lap ellen ítélt, az indoklásban azt írta, hogy a sajtótájékoztatón egy másik politikus jó hírnevére sérelmes, valótlan tényállítások hangzottak el, amelyek híreszteléséért a hírportál objektív felelősséggel tartozik.

Az Alkotmánybíróság most ezt az ítéletet bírálta fölül, mondván, a közéleti szereplők sajtótájékoztatójáról szóló tudósítást olyan kivételnek kell tekinteni, amikor az újságírók mentesülnek a közzétett tények valóságtartalmának ellenőrzésére vonatkozó kötelezettségük alól.

Ezekben az esetekben csak azt kell ellenőrizni, hogy az újságíró híven adta-e vissza a sajtótájékoztatón elhangzottakat. (Index.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.