Az Alkotmánybíróság szerint nem az újságíró hibás azért, ha egy politikus hazudik a sajtótájékoztatóján

jog
2017 december 06., 10:19
comments 124

„Nem minősül híresztelésnek, ha a sajtó úgy tudósít közéleti szereplők közügyekről szóló sajtótájékoztatójáról, hogy a tudósítás pontosan megfelel az megfogalmazottaknak, nem tartalmaz saját értékelést, egyértelműen megjelöli a közlések forrását, valamint a jó hírnevet esetleg sértő tényállításokkal érintett személy cáfolatának is helyet biztosít, vagy felkínálja neki a válaszadás lehetőségét” - írja az Alkotmánybíróság friss határozata, amiben lényegében azt mondják ki, hogy ha egy sajtótájékoztatón hazudnak, majd az újságíró megírja ezt a hazugságot, akkor az esetek többségében nem vonható ezért felelősségre.

Az eljárást egy internetes szerkesztőség kezdeményezte, miután az egyik munkatársuk beszámolt egy sajtótájékoztatón elhangzottakról, majd személyiségi jogi jogsértésért vonták felelősségre a lapot, pedig csak azt idézték, ami a sajtótájékoztatón elhangzott.

A bíróság, ami az újságíró és a lap ellen ítélt, az indoklásban azt írta, hogy a sajtótájékoztatón egy másik politikus jó hírnevére sérelmes, valótlan tényállítások hangzottak el, amelyek híreszteléséért a hírportál objektív felelősséggel tartozik.

Az Alkotmánybíróság most ezt az ítéletet bírálta fölül, mondván, a közéleti szereplők sajtótájékoztatójáról szóló tudósítást olyan kivételnek kell tekinteni, amikor az újságírók mentesülnek a közzétett tények valóságtartalmának ellenőrzésére vonatkozó kötelezettségük alól.

Ezekben az esetekben csak azt kell ellenőrizni, hogy az újságíró híven adta-e vissza a sajtótájékoztatón elhangzottakat. (Index.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.