Németh Szilárd pert vesztett az Eötvös Károly Intézet ellen, miután azt mondta, „sokkal, de sokkal nagyobb lóvét” kaptak Sorostól, mint amennyit feltüntettek

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Az Eötvös Károly Intézet (Ekint) közleménye szerint a civil szervezet múlt pénteken a Fővárosi Törvényszéken első fokon pert nyert Németh Szilárd Fidesz-alelnök ellen.

Azért perelték be Némethet, mert az március 17-én a Mandinernek azt nyilatkozta, hogy az Ekint a közhasznúsági jelentésében meghatározottnál „sokkal, de sokkal nagyobb lóvét” kapott Soros György alapítványaitól, és azt is mondta, hogy mindezt a nemzetbiztonsági szolgálatoktól a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén ellenzéki képviselők jelenlétében hallotta.

Németh Szilárd a bíróságon az Ekint jó hírnevét sértő állításait nem tudta bizonyítani, nyilvánosan meg kell követnie a szervezetet, és 350 ezer forint sérelemdíjat is fizetnie kell.

„Híresztelése azért is fenyegető, mert jogszerűen csakis bűncselekménnyel, illetve terrorgyanúval illetett személyeket, gonosztevőket szabad lehallgatni” – áll a közleményben, ami felidézi, hogy Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság tagja korábban elmondta, hogy a bizottság jegyzőkönyvei szerint az Ekintről a bizottság ülésein szó sem esett.

A közleményben egy vicces részlet is szerepel a Fidesz által pénzelt Alapjogokért Központtal kapcsolatban. A közlemény szerint ugyanis a „Németh Szilárd ügyvédje által benyújtott, alapvető számítási hibákat tartalmazó, elektronikus levél formátumú okirati »bizonyítéknak« a feladója Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ elnöke”, és „a levél írója egyébként Németh Szilárdot »Sziszikének« nevezi”.

A képen látható személy neve: Sziszike

Az Alapjogokért Központnak egyébként a küldetésnyilatkozata szerint „célja a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés”, és a szervezet papíron „elkötelezett az alapvető jogállami értékek, a hagyomány és a szabadság kultúrája iránt”. :D