Washington üzent az izraeli kormánynak: kevesebb lelkesedést!

Általános sztrájkra és tüntetésekre hívják csütörtökre a palesztin világi és egyházi szervezetek közös nyilatkozatukban, mert Donald Trump amerikai elnök szerdán elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A palesztin oktatási minisztérium szünetet rendelt mára, és minden pedagógust, diákot arra buzdított, hogy vegyenek részt a Ciszjordániában, Gázai övezetben és Jeruzsálem palesztin részein szerveződő megmozdulásoknak. Bár éjjel is több helyen tüntettek, erőszakos események nem történtek. Betlehemben palesztinok lekapcsolták Jézus vélt születési helyének karácsonyi megvilágítását, és lekapcsolták az égőket Rámalláhban is egy köztéri karácsonyfán.    

Fotó: OZAN KOSE/AFP

Az amerikai elnök szerda esti döntése után nyolc ország kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását Jeruzsálem kérdésében. Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svédország, Egyiptom, Szenegál, Bolívia és Uruguay kérésére helyi idő szerint kilenc órakor ül össze a tanács. 

Fotó: OZAN KOSE/AFP

Közben hivatalos iratban szólította fel az Egyesült Államok Izraelt, hogy kevésbé lelkesedjen Trump döntése iránt. A Reuters-hez külügyi forrásokból eljutott december 6-i feljegyzés úgy fogalmaz, hogy

"megértem, hogy Önök nyilvánosan üdvözlik a hírt, de azt kérem, hogy legyenek tartózkodóak hivatalos válaszukban." 

Indoklásul a Közel-Keleten várható ellenállást említik a döntéssel szemben. Hozzáteszik:

"jelenleg is mérlegeljük, hogy milyen hatású lesz a bejelentés a külföldön lévő amerikaiakra és amerikai létesítményekre nézve." 

Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Szerda éjjeli nyilatkozatában Szaúd-Arábia arra kérte az Egyesült Államokat, változtassa meg döntését. A BBC szerint "felelőtlennek és indokolatlannak" minősítette a királyság Trump határozatát, ami "eltávolodást mutat az Egyesült Államok pártatlan álláspontjától Jeruzsálem ügyében, 

ami tovább bonyolítja majd a palesztin-izraeli konfliktust."