Asztmapipában, fésűben csempészik be a telefonokat a magyar börtönökbe

börtön
2017 december 08., 11:59
comments 24

Egyre hatékonyabb az illegális mobiltelefonok felderítése a hazai börtönökben: tavaly 1495, az idén 1680 ilyen készüléket találtak - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) biztonsági szolgálatának vezetője, Bogotyán Róber pénteken Budapesten.

A büntetés-végrehajtás biztosít mobiltelefonokat a fogvatartottak védelemhez való jogának érvényesülése érdekében és a hozzátartozókkal való kapcsolattartásra. Ezekről ők tudnak csak hívást kezdeményezni és csak meghatározott embereket hívhatnak fel. A tiltott infokommunikációs eszközök börtönökbe bejutása viszont sérti a büntetőeljárás sikerességét, alkalmas arra, hogy a fogvatartott intézkedjen bizonyítékok eltüntetésére - jegyezte meg, hozzátéve: ezért tesznek meg mindent a tiltott eszközök kiszűrésére.

Ilyen eszközök leginkább csomagban vagy látogatófogadáskor kerülnek be az intézetekbe, a bejuttatók leleményessége nem ismer határokat - fogalmazott. Hozzátette, a hagyományos mobiltelefonok mellett egyre többször találnak mini mobiltelefont - amely körülbelül 6x2x1 centis -, a naponta átlagosan lefoglalt öt telefonból három már ilyen készülék. Vannak más tárgyakra megtévesztésig hasonlító telefonok is. Példaként Bogotyán Róbert egy asztmapipába rejtett mobiltelefont mutatott, valamint egy okosórát, amely alkalmas telefonálásra, de találtak már szappanban, hajkefében, sőt egy kopasz embernek beküldött hajzselében is ilyen készülékeket.

A kisebb telefonokat öngyújtónak, pénzérmének álcázva, pezsgőtablettás dobozban, seprű cirokjában, szalámiban, cipő talpában próbálják meg elrejteni az elítéltek. A börtönökben már bankkártyára hasonlító, nagyon lapos telefont, valamint videotollat is találtak, amellyel mozgóképet és hangfelvételt is lehet készíteni. Találtak olyan rádiót is, amely úgy volt átalakítva, hogy telefonálni is lehessen vele - sorolta. (MTI)

A büntetés-végrehajtás idén példátlan szigorításokat vezetett be azért, hogy visszaszorítsák a tiltott tárgyak becsempészését, ez pedig rendkívül megnehezíti a fogvtartottak kapcsolatartását a családjukkal. Minderről itt olvashat bővebben.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.