Donald Tusk Pécsen: „Ahogy meg kell védenünk külső határainkat, ugyanúgy meg kell védenünk országainkat a rasszizmustól és az idegengyűlölettől”

Hitet tett az EU mellett, és méltatta a közösség értékeit az Európai Tanács elnöke Pécsen, ahol díszdoktorává avatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora (b) díszdoktorrá avatja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét Pécsen 2017. december 8-án.Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

„Hiszek az Európa Unió jövőjében és céljában az euroszkepticizmus jelenleg érzékelhető trendje ellenére is” – mondta Donald Tusk. A korábbi lengyel miniszterelnök a doctor honoris causa címről szóló oklevél átvétele után személyes hangú köszöntőjében több irodalmi és zenei példán említve méltatta a magyar kultúrának a saját és honfitársainak életében betöltött szerepét, és azt mondta:

„Európainak lenni ok a büszkeségre.”

A díszdoktorrá avatott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Pécsi Tudományegyetem ünnepségén.Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA


Szerinte Európának továbbra is megvan az esélye arra, hogy a jövőben is „a világ legjobb helye”, a szabadság és kultúra egyedülálló, különleges tere legyen. Azt mondta: a migrációs válság „az agresszív szomszédoktól” érkező fenyegetéssel együtt egyszerre mutatta meg az európaiaknak, hogy mit jelent a közös terület és a közös határok.

Azt mondta, ahogy meg kell védenünk külső határainkat, ugyanúgy meg kell védenünk országainkat a rasszizmustól és az idegengyűlölettől.

(MTI)