Donald Tusk Pécsen: „Ahogy meg kell védenünk külső határainkat, ugyanúgy meg kell védenünk országainkat a rasszizmustól és az idegengyűlölettől”

oktatás
2017 december 08., 16:11
comments 39

Hitet tett az EU mellett, és méltatta a közösség értékeit az Európai Tanács elnöke Pécsen, ahol díszdoktorává avatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora (b) díszdoktorrá avatja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét Pécsen 2017. december 8-án.
photo_camera Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora (b) díszdoktorrá avatja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét Pécsen 2017. december 8-án. Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

„Hiszek az Európa Unió jövőjében és céljában az euroszkepticizmus jelenleg érzékelhető trendje ellenére is” – mondta Donald Tusk. A korábbi lengyel miniszterelnök a doctor honoris causa címről szóló oklevél átvétele után személyes hangú köszöntőjében több irodalmi és zenei példán említve méltatta a magyar kultúrának a saját és honfitársainak életében betöltött szerepét, és azt mondta:

„Európainak lenni ok a büszkeségre.”

A díszdoktorrá avatott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Pécsi Tudományegyetem ünnepségén.
photo_camera A díszdoktorrá avatott Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Pécsi Tudományegyetem ünnepségén. Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA


Szerinte Európának továbbra is megvan az esélye arra, hogy a jövőben is „a világ legjobb helye”, a szabadság és kultúra egyedülálló, különleges tere legyen. Azt mondta: a migrációs válság „az agresszív szomszédoktól” érkező fenyegetéssel együtt egyszerre mutatta meg az európaiaknak, hogy mit jelent a közös terület és a közös határok.

Azt mondta, ahogy meg kell védenünk külső határainkat, ugyanúgy meg kell védenünk országainkat a rasszizmustól és az idegengyűlölettől.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.