Felfüggesztette a bíróság a nemzeti konzultáció egyik pontját

POLITIKA
2017 december 8., 15:08
comments 62

A Magyar Helsinki Bizottság pénteken közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős bírósági végzésben kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát arra, hogy függessze fel a nemzeti konzultációs kérdőív postai és internetes terjesztését, legalábbis azt a részt, ami a Magyar Helsinki Bizottságra vonatkozik.

A Magyar Helsinki Bizottság még októberben bírósághoz fordult a kormány nemzeti konzultációjában található állítások miatt, amely szerintük félrevezetőek és hamisak, és megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait.

A nemzeti konzultációs kérdőív az egyik „kérdéséhez” fűzött „magyarázatában” megnevezi a Magyar Helsinki Bizottságot, mint olyan, Soros György által támogatott szervezetet, ami a migránsok enyhébb büntetését akarja elérni. „Csakhogy a Helsinki Bizottság soha nem szorgalmazta a »migránsok« vagy »bevándorlók« bűntetteinek enyhébb megítélését. Mindig is kiállt a jogegyenlőség mellett.” - közölte korábban a szervezet. Emiatt indították a pert.

Az egyesület ideiglenes intézkedést is kért a Fővárosi Törvényszéktől, ezt azonban az első fokú bíróság elutasította. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban a pénteken kézbesített, november 29-i keltezésű jogerős végzése szerint felülbírálta a Fővárosi Törvényszék korábbi döntését, és kötelezte a Kabinetirodát, hogy az elsőfokú bíróság érdemi határozatának meghozataláig függessze fel a nemzeti konzultációs kérdőív 5. pontjában szereplő, a Helsinki Bizottságra vonatkozó állítás internetes és postai terjesztését.

Közben azonban a konzultáció véget ért, a kérdőívet már kipostázták (sőt, azokat már vissza is küldték), és a kormány internetes oldala is eltűnt. A Helsinki Bizottság szerint azonban így is van jelentősége a bírósági döntésnek. A Kabinetirodával szemben indított személyiségi pernek jövő szerdán lesz az első tárgyalása.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt