Felfüggesztette a bíróság a nemzeti konzultáció egyik pontját

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

A Magyar Helsinki Bizottság pénteken közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős bírósági végzésben kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát arra, hogy függessze fel a nemzeti konzultációs kérdőív postai és internetes terjesztését, legalábbis azt a részt, ami a Magyar Helsinki Bizottságra vonatkozik.

A Magyar Helsinki Bizottság még októberben bírósághoz fordult a kormány nemzeti konzultációjában található állítások miatt, amely szerintük félrevezetőek és hamisak, és megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait.

A nemzeti konzultációs kérdőív az egyik „kérdéséhez” fűzött „magyarázatában” megnevezi a Magyar Helsinki Bizottságot, mint olyan, Soros György által támogatott szervezetet, ami a migránsok enyhébb büntetését akarja elérni. „Csakhogy a Helsinki Bizottság soha nem szorgalmazta a »migránsok« vagy »bevándorlók« bűntetteinek enyhébb megítélését. Mindig is kiállt a jogegyenlőség mellett.” - közölte korábban a szervezet. Emiatt indították a pert.

Az egyesület ideiglenes intézkedést is kért a Fővárosi Törvényszéktől, ezt azonban az első fokú bíróság elutasította. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban a pénteken kézbesített, november 29-i keltezésű jogerős végzése szerint felülbírálta a Fővárosi Törvényszék korábbi döntését, és kötelezte a Kabinetirodát, hogy az elsőfokú bíróság érdemi határozatának meghozataláig függessze fel a nemzeti konzultációs kérdőív 5. pontjában szereplő, a Helsinki Bizottságra vonatkozó állítás internetes és postai terjesztését.

Közben azonban a konzultáció véget ért, a kérdőívet már kipostázták (sőt, azokat már vissza is küldték), és a kormány internetes oldala is eltűnt. A Helsinki Bizottság szerint azonban így is van jelentősége a bírósági döntésnek. A Kabinetirodával szemben indított személyiségi pernek jövő szerdán lesz az első tárgyalása.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.