Hatvan év börtönre ítélték az amerikai tornászválogatott pedofil doktorát

Larry Nassar, az amerikai tornaválogatott egykori, pedofília miatt hatvan év börtönre ítélt csapatorvosa az ítélethirdetés után.Fotó: JEFF KOWALSKY/AFP

Gyerekpornográfiával kapcsolatos bűncselekmények miatt hatvan év börtönbüntetésre ítélték Larry Nassart, az amerikai tornászválogatott egykori csapatdoktorát. Janet Neff szövetségi bíró az ítélethirdetéskor azt mondta, hogy Nassart "soha többé nem szabadna gyerekek közelébe engedni".

Nassar a kiszabható legnagyobb büntetést kapta, mert tavaly lefoglalt számítógépein 37 ezernél is több gyerekpornóképet találtak. A képek között újszülötteket ábrázoló felvételek is voltak.

McKayla Maroney a londoni pódiumon, miután átvette az ezüstérmet. A tornászt 13 éves korától nyolc éven át molesztálta rendszeresen Nassar.

Bár ennek a büntetőügynek nem volt tárgya, de több tucat nő nemi erőszakkal és szexuális támadással is megvádolta. Köztük McKayla Maroney, a londoni olimpián ugrásban ezüstérmes tornásznő is, aki azzal lett világhírű, hogy nem vetette szét az öröm a dobogón. Maroney a Weinstein féle zaklatási botrány kirobbanását követő #meetoo-kampányban írta meg, hogy Nassar 13 éves korától visszavonulásáig, 21 éves koráig rendszeresen molesztálta.

Nassar a válogatott mellett a Michigani Állami Egyetem tornacsapatának is csapatorvosa volt, az egyetem több egykori diákja szintén molesztálással vádolta. Nassar egy párhuzamosan futó perben ebben is bűnösnek vallotta magát. Abban az ügyben januárban hozhatnak ítéletet. (Via The Time Wire)