Világszerte több ezren tüntettek Trump döntése ellen, Izraelben két palesztin meghalt az összecsapásokban

Megöltek két palesztin tüntetőt és megsebesítettek 35-öt izraeli katonák a Gázai övezet és Izrael határa mentén pénteken, ők az első halálos áldozatai a közel-keleti forrongásnak, ami amiatt tört ki, hogy Donald Trump amerikai elnök több évtizedes amerikai politikával szakítva elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Az egyik palesztin férfi halálát az izraeli hadsereg is megerősítette, ami szerint több száz palesztin égő gumiabroncsokat és köveket dobált izraeli katonákra, akik tüzet nyitottak a zavargások két fő felbujtójára.

A CNN szerint az izraeli katonák lelőtték az egyik tüntetőt, és több mint 200 ember megsérült Gázában, illetve Jeruzsálemben, közülük 50 kórházi ellátásra szorult.

A palesztin egészségügyi minisztérium az egyik halálos áldozatról közölte, hogy a 30 éves Mahmúd al-Maszri volt. A férfi Hán Júnisz település közelében, az izraeli és palesztin területeket szétválasztó kerítésnél tüntetett – közölte a palesztin tárca, ami a másik halálos áldozatról egyelőre nem közölt részleteket. A minisztérium szerint az izraeli fegyveres tűzben további 35 palesztin szenvedett sebesüléseket, kettőjüknek válságos az állapota.

Az izraeli biztonsági erők letartóztatnak egy palesztin Jeruzsálemben.Fotó: Mahmoud Ibrahim / Anadolu Agency

A palesztin területeken kirobbant erőszakos tiltakozások nem csak a Gázai övezetre korlátozódnak: Ciszjordániában is összecsapások voltak izraeli katonák és palesztin tüntetők között.

A világ számos országában szintén muszlim tüntetők vonultak az utcára az ima után: Ciszjordániában, Egyiptomban, Jordániában, damaszkuszi palesztin menekülttáborokban, Libanonban, Törökországban, Pakisztánban, a vitatott hovatartozású Kasmírban, Indonéziában, Malajziában, Szudánban, Tunéziában, Bahreinban és Irakban is több százas, néhol több ezres tömegek tüntettek Trump ellen.

Beszámolók szerint ezeken a tüntetéseken a palesztin területekhez hasonlóan amerikai és izraeli zászlókat, Donald Trumpot ábrázoló képeket és bábukat égettek. „Le Amerikával! Le Izraellel!” – skandálták a demonstrálók.

Az Egyesült Államok „valószínűleg” 2 éven belül nem költözteti át az izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe – közölte Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Párizsban. „Ez nem olyan dolog, amely idén bekövetkezik, és valószínűleg még jövőre sem, de Donald Trump elnök azt akarja, hogy nagyon konkrétan és nagyon határozottan haladjunk előre” – mondta Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után.

Rex Tillerson arra hívta fel a figyelmet, hogy az átköltözéshez meg kell „találni a helyszínt, építési terveket kell kidolgozni, meg kell szerezni a szükséges engedélyeket (köztük az amerikai kongresszusét), és végül fel kell építeni a nagykövetséget” – mondta. Azt is mondta: Trump „nagyon világosan jelezte, hogy Jeruzsálem végső státuszáról és a határokról a két félnek kell tárgyalnia és döntenie”.

Rex Tillerson a Libanon barátai elnevezésű nemzetközi csoport találkozóján részt vesz Párizsban Szaad Haríri libanoni miniszterelnökkel, az ENSZ Biztonsági Tanácsácsa 5 állandó tagjának, illetve Németország és Olaszország képviselőivel.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri ülésén tartott záró sajtóértekezleten az orosz külügyminiszter Trump szerdai bejelentése kapcsán hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok e döntése „szembemegy a józan ésszel”, és „jelentősen bonyolítja” az arabok és izraeliek közötti konfliktus megoldásának keresését. „Elvárom, hogy (az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén) az Egyesült Államok magyarázattal szolgáljon következő lépéseiről, és arra, hogy milyen irányban akarja azokat megtenni” – mondta Szergej Lavrov. (MTI, CNN)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.