A palesztinok rakétákat lőttek, az izraeliek légicsapásokkal válaszoltak

külföld
2017 december 09., 08:30
comments 265

Izraeli harci gépek légicsapásokat mértek szombatra virradóra a Gázai övezetben a Hamász radikális palesztin szervezet létesítményeire, miután előző este az onnan kilőtt rakéták csapódtak be a zsidó állam területén.

Izraeli tájékoztatás szerint péntek este több rakétát lőttek ki a Gázai övezetből az ország déli részére, egyet közülük megsemmisített a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer, de egy rakéta Szderót városában csapódott be. Senkinek sem esett baja, de károk keletkeztek néhány gépkocsiban.

Palesztin tüntetők csapnak össze az izraeli rendfenntartókkal Betlehemben
photo_camera Palesztin tüntetők csapnak össze az izraeli rendfenntartókkal Betlehemben Fotó: MUSA AL SHAER/AFP

Szombatra virradóra az izraeli védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy válaszul a rakétatámadásokra harci gépei négy célpontot - két fegyvergyártó üzemet, egy fegyverraktárt és egy katonai bázist - semmisítettek meg a Gázai övezetben, mindegyikre több csapást mérve. A védelmi tárca közleményében arra figyelmeztetett, hogy a lakott területek elleni rakétatámadások durva agressziónak minősülnek, és a Hamászt terheli a felelősség a polgári lakosság életét veszélyeztető minden támadásért.

Az izraeli légierő pénteken is légicsapásokat mért a Hamász egyik kiképző táborára és lőszerraktárára, válaszul az onnan indított rakétatámadásokra. Palesztin források szerint 25 ember, köztük hat gyerek megsebesült - írja az MTI.

Palesztin férfi néz ki az ablakon az izraeli légicsapásban megrongálódott házból
photo_camera Palesztin férfi néz ki egy izraeli légicsapásban megrongálódott házból Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto

A gázai rakétatámadások azóta sokasodtak meg, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda helyezi át a nagykövetségét. Trump a légicsapásokkal nagyjából egyidőben arra szólította fel az általa kirobbantott konfliktus résztvevőit, hogy viselkedjenek nyugodtan és gyakoroljanak önuralmat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.