Még decemberben is érezni lehetett az észak-koreaiak atomrobbantásának utórezgéseit

Két aprócska földrengést észlelt Észak-Koreában az amerikai földtani hivatal, a USGS. Elemzésük alapján a 2,9-es és 2,4-es erősségű rengések még a szeptemberi észak-koreai kísérleti atomrobbantás utórengései lehettek, mert az ezidáig legerősebb északi atombomba felrobbantásakor elmozdíthatta a földkérget.

A szombaton észlelt rengések centruma az északi nukleáris kísérleti telep, a Punggye-ri közelében voltak. Az amerikai kutatók elemzése szerint a rengések egy ún. ellazulási esemény része voltak, vagyis a robbanáskor elmozdult földkéreg visszaállását észlelték az amerikai geológusok.

A szeptember 3-i robbantás ereje a külföldi szakértők szerint a hirosimai bomba tízszerese lehetett. Az észak-koreaiak akkor azt állították, hogy termonukleáris fegyvert, hidrogénbombát robbantottak. A robbantás után az északi vezetők azzal fenyegetőztek, hogy a következő kísérleti robbantásuk már felszíni lesz. Ennek részben oka lehet, hogy a kísérleti telep közelében van a Paektu vulkán, amit szent hegynek tartanak. A szakértők szerint van rá esély, hogy a kísérleti robbantások miatt újra kitörjön. (Via The Guardian)


Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.