A Fidesz nyerte a solymári választást, és ez Szigetvári Viktor szerint azt bizonyítja, hogy a Fidesz legyőzhető

POLITIKA
2017 december 11., 08:00
comments 289

A solymári időközi választás azért volt érdekes, mert november közepén a saját jelöltet nem indító Jobbikon kívül mindegyik ellenzéki parlamenti párt (DK, Együtt, LMP, MSZP, Párbeszéd, Liberálisok*) közölte: Kárpáti Zsuzsanna független jelöltet támogatja, és később a Momentum is csatlakozott az ellenzéki összefogáshoz.

Tegnap estére kiderült, hogy a Fidesz így is, megint nyerni tudott, bár a második helyezettre kétszer annyian voksoltak, mint legutóbb (2014 őszén az első két helyezett 215 és 96 szavazatot kapott, most 225 és 168 lett az eredmény).

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke erről a Fidesz által megnyert választásról kiadott közleményének választotta az alábbi címet: 

A solymári választás tanulságai − a Fidesz legyőzhető

Ezután 10 pontban sorolja az érveit, amelyekkel a párszáz fős szavazásból von le országos következtetéseket. Ezek közül kimazsoláztam az érdekesebbeket:

  • Solymár a budapesti agglomeráció egyik hagyományosan legjobboldalibb települése. Itt akkor is jobboldali többség van, amikor az ország többi részén már baloldali, liberális és zöld. Ha Solymáron vékonyan nyer a Fidesz, akkor kiegyensúlyozottabb országrészeken simán veszít.
  • Mint minden érdemi időközi választási küzdelemben 2014 óta, így itt is kiderült: az ellenzék erősebb annál, amit a véleménykutatások mutatnak.
  • Ha egy ellenzéki jelölt van, akinek alacsony az elutasítottsága és elfogadható a közösség számára, képes sokpárti szavazótábort egyesíteni.
  • A Fidesz tábora nem változott érdemben.
  • Ha Solymáron ilyen az eredmény, akkor becsléseim szerint szoros volna a küzdelem a Solymár mellett Budakeszi és Budaörs városokat is magában foglaló Pest megyei 2. számú egyéni választókerületben. Hiszen a választókerületen belül is vannak olyan települések, amelyek nagyobbak és politikailag kiegyensúlyozottabbak Solymárnál, sőt, akár liberálisabbak, baloldalibbak. 
  • Ha Solymáron ez a helyzet, akkor ha egy-egy jelölt indul 2018 tavaszán, akkor Budapest 4 egyéni választókerület kivételével akár nyerhető is lesz. Egyes budai részek és a 17. kerületi és kőbányai egyéni választókerület kivételével ilyen támogatottsági állapot mellett minden más egyéni választókerület megnyerhető az ellenzék számára.

UPDATE 12.43: A cikk megjelenése után a Liberálisok sajtósa felhívta rá a figyelmemet, hogy kimaradtak a támogató pártok felsorolásából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.