Akkora a munkaerőhiány, hogy tavaly óta megduplázódott a vendégmunkások száma

társadalom
2017 december 11., 10:31
comments 75

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint szeptember végéig több mint 10 700 munkavállalási engedélyt adtak ki nem európai uniós országból érkezőknek - írja a Világgazdaság. Tavaly viszont egész évben csak 6303-at, vagyis év végére jó eséllyel a 2016-os szám duplája jön össze. Ez azonban még mindig csak töredéke az idei, 59 ezres kvótának.

A Magyar Nemzet viszont megjegyzi, hogy ez az adat annyiban csalóka, hogy júliustól a szerb vagy ukrán állampolgárok külön engedély nélkül is dolgozhatnak a hiányszakmákban Magyarországon, ami újabb hétezer munkavállalót jelent. A legtöbben egyébként épp az ukránok dolgoznak, de növekszik a kínaiak és az indiaiak száma is. Az EU-s munkavállalók a bejelentések alapján 10 500-an vannak, a legtöbben román állampolgárok.

A külföldiek zöme a kereskedelemben, a gépjárműjavításban, a vendéglátásban, az építőiparban és a feldolgozóiparban dolgozik, csaknem kétharmaduk Budapesten. Az összes külföldi foglalkoztatott több mint harmada diplomás, ám számottevő, 33 százalék a szakképzetlenek aránya. (Világgazdaság, MTI, Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.