Akkora a munkaerőhiány, hogy tavaly óta megduplázódott a vendégmunkások száma

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint szeptember végéig több mint 10 700 munkavállalási engedélyt adtak ki nem európai uniós országból érkezőknek - írja a Világgazdaság. Tavaly viszont egész évben csak 6303-at, vagyis év végére jó eséllyel a 2016-os szám duplája jön össze. Ez azonban még mindig csak töredéke az idei, 59 ezres kvótának.  

A Magyar Nemzet viszont megjegyzi, hogy ez az adat annyiban csalóka, hogy júliustól a szerb vagy ukrán állampolgárok külön engedély nélkül is dolgozhatnak a hiányszakmákban Magyarországon, ami újabb hétezer munkavállalót jelent. A legtöbben egyébként épp az ukránok dolgoznak, de növekszik a kínaiak és az indiaiak száma is. Az EU-s munkavállalók a bejelentések alapján 10 500-an vannak, a legtöbben román állampolgárok. 

A külföldiek zöme a kereskedelemben, a gépjárműjavításban, a vendéglátásban, az építőiparban és a feldolgozóiparban dolgozik, csaknem kétharmaduk Budapesten. Az összes külföldi foglalkoztatott több mint harmada diplomás, ám számottevő, 33 százalék a szakképzetlenek aránya. (Világgazdaság, MTI, Magyar Nemzet)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.