Eltiltja az elnökválasztástól a legnagyobb ellenzéki pártokat a venezuelai elnök

külföld
2017 december 11., 04:36
comments 58

Nicolás Maduro venezuelai elnök  vasárnap jelentette be, hogy a legnagyobb ellenzéki erők nem vehetnek részt a jövő évi elnökválasztáson. 

Mindezt azzal indokolta, hogy a vasárnap a Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) pártszövetség vasárnap bojkottálta a helyhatósági választásokat, mert szerintük igazságtalan a választási rendszer.  

Nicolas Maduro, Venezuela elnöke
photo_camera Nicolas Maduro Fotó: CARLOS BECERRA/Anadolu Agency

Az Acción Democrática, a Primero Justicia és a Voluntad Popular pártok távolmaradásra buzdították híveiket, mert a caracasi hatóságok megtagadták kérésüket, hogy biztosítsanak nagyobb átláthatóságot a szavazás lebonyolításánál.

A Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) győzelme ezzel szinte borítékolható. Néhány kisebb ellenzéki párt ugyan próbálta megakadályozni a szocialisták győzelmét, de a részvétel olyan alacsony volt, hogy sok szavazóhelyiség üresen állt.

Maduro szerint a bojkottal a három ellenzéki párt eltűnt a politikai térképről, és aki nem vett részt a választásokon, nem indulhat többé. 

photo_camera Fotó: FEDERICO PARRA/AFP

A venezuelai választási bizottság ugyanakkor 47 százalékos választói részvételről beszélt, s közölte, Zulia állam kormányzói tisztségét a leadott voksok 57 százalékával Omar Prieto, a kormányzó szocialisták jelöltje nyerte. A szövetségi államban meg kellett ismételni a voksolást, mert az október 15-i regionális választásokon győztes ellenzéki jelölt megtagadta az eskütételt az alkotmányozó nemzetgyűlés előtt, amelyet lényegében Maduro hozott létre hatalma megszilárdítására.

Maduro egyben bejelentette indulását a jövő évi elnökválasztáson. Azt is megígérte, hogy két éven belül népszavazást tartanak a dél-amerikai ország új alkotmányáról. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.