Eltiltja az elnökválasztástól a legnagyobb ellenzéki pártokat a venezuelai elnök

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Nicolás Maduro venezuelai elnök  vasárnap jelentette be, hogy a legnagyobb ellenzéki erők nem vehetnek részt a jövő évi elnökválasztáson. 

Mindezt azzal indokolta, hogy a vasárnap a Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) pártszövetség vasárnap bojkottálta a helyhatósági választásokat, mert szerintük igazságtalan a választási rendszer.  

Nicolas MaduroFotó: CARLOS BECERRA/Anadolu Agency

Az Acción Democrática, a Primero Justicia és a Voluntad Popular pártok távolmaradásra buzdították híveiket, mert a caracasi hatóságok megtagadták kérésüket, hogy biztosítsanak nagyobb átláthatóságot a szavazás lebonyolításánál.

A Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) győzelme ezzel szinte borítékolható. Néhány kisebb ellenzéki párt ugyan próbálta megakadályozni a szocialisták győzelmét, de a részvétel olyan alacsony volt, hogy sok szavazóhelyiség üresen állt.

Maduro szerint a bojkottal a három ellenzéki párt eltűnt a politikai térképről, és aki nem vett részt a választásokon, nem indulhat többé. 

Fotó: FEDERICO PARRA/AFP

A venezuelai választási bizottság ugyanakkor 47 százalékos választói részvételről beszélt, s közölte, Zulia állam kormányzói tisztségét a leadott voksok 57 százalékával Omar Prieto, a kormányzó szocialisták jelöltje nyerte. A szövetségi államban meg kellett ismételni a voksolást, mert az október 15-i regionális választásokon győztes ellenzéki jelölt megtagadta az eskütételt az alkotmányozó nemzetgyűlés előtt, amelyet lényegében Maduro hozott létre hatalma megszilárdítására.

Maduro egyben bejelentette indulását a jövő évi elnökválasztáson. Azt is megígérte, hogy két éven belül népszavazást tartanak a dél-amerikai ország új alkotmányáról. (BBC/MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.