A Magyar Országgyűlés határozatban utasította el a Soros-tervet vagy mi a bánatot

Megmondom őszintén zavarban vagyok, mert a magyar Országgyűlés ma elfogadta a H/18817-es határozatot, amely a beterjesztő kormánypárti képviselők szerint a Soros-tervet utasítja el. Márpedig határozottan.

Tekintve viszont, hogy az ilyen parlamenti határozatokban illik pontosan, a jognak megfelelően fogalmazni, kénytelen vagyok pontosítani: a magyar Országgyűlés természetesen semmilyen Soros-tervet nem utasított el, hiszen Soros-terv mint ilyen nincsen.

Helyette van egy európai parlamenti határozat, amelyről november 17-én tárgyalt az EP, és ez a címe:

„az egy harmadik országbeli állampolgár vagy egy hontalan személy által a tagállamok egyikében benyújtott nemzetközi védelem iránti kérelem megvizsgálásáért felelős tagállam meghatározására vonatkozó feltételek és eljárási szabályok”

Erre az eljárási szabálygyűjteményre aggatta a Fidesz-KDNP a Soros-terv elnevezést, és ezt utasította el ma a Jobbik támogatásával a Parlament. 

Tette ezt azért, mert 2016 őszén a magyar emberek népszavazáson utasították el a Soros-tervet. Csakhogy az a népszavazás érvénytelen volt, és mint ilyen, nem volt érvénye.

Sőt, az EP-határozata sem fog átmenni az uniós döntéshozatali szerveken, mint azt tegnapi cikkünkben megírtuk:

„ez nem egy kötelező szabály lett, hanem egy felhatalmazás, hogy az EP milyen álláspontot képviseljen a menekültügyben. (...) Márpedig az EP által elfogadott változat úgy tűnik, hogy nem fog átmenni az európai kormányokat tömörítő tanácson. Már november végén arról szivárogtak a hírek, hogy az idei utolsó, most csütörtök-pénteken tartandó EU-csúcson tovább halogatják a döntést a menekültügyi reformról, legalább 2018 nyaráig.”

Magyarul parlementi szinten adtunk a falnak egy akkora pofont, hogy a fail adja a másikat.

A határozat elfogadása előtt némi vita is felparázslott a T. Házban, bár ez látszólag csak a Fidesz-KDNP-nek volt fontos, noha nekik is csak a felszólalóik (Németh, Répássy, Hollik, Ughy) jöttek el.

Az már első percekben kiderült, hogy mi a baja a Fidesznek az EP határozatával: bonyolult és hosszú neve van, nehéz vele az embereket riogatni.

Ebből nem is csinált titkot a beterjesztő nevében beszélő Németh Szilárd pártalelnök, aki előbb felolvasta az EP-határozat hosszú címét, majd átvágta a gordiuszi csomót:   

„Ha belelapozunk, akkor ebből egyértelműen kiderül, hogy ez a Soros-terv!”

A Fidesz-KDNP mellett csak Jobbik, amelyet éppen a Számvevőszék próbál kicsinálni, támogatta a határozatot, ők két dolgot módosítottak volna:

  1. A Rogán-tervet is vegyék bele, azaz a letelepedési kötvényeken keresztül állampolgárságot szerzett bevándorlók ellen is határozzon a határozat.
  2. És ne nevezzük Soros-tervnek, mert nevezhetnénk Rogán-tervnek vagy éppen Juncker-tervnek is, csak ne Soros-tervnek.

Szabó Szabolcs az Együtt politikusa szólt egyedül érdemben a vitához, és kifejtette:

Teljesen értelmetlen a határozat szövege, hiszen  olyan dologra hivatkozik („Soros-terv”), ami nem létezik. 

Németh Szilárdtól ez a jogi analfabétizmus szerinte nem meglepő, de Gulyás "Az ország legképzettebb jogásza" Gergőtől annál inkább, nem is érti, hogy tud a tükörbe nézni.

„A dokumentumot 142 kormánypárti és jobbikos igen és 3 - független képviselőtől érkezett - nem szavazattal fogadták el a képviselők” – jegyezte fel a pontos számokat az MTI.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.