A magyar országgyűlés hivatalosan is megszavazza, hogy "a Soros-terv felháborító"

politika
2017 december 11., 10:16
comments 163

A Fidesz több fontos képviselője (többek között Gulyás Gergely frakcióvezető és Németh Szilárd, a párt egyik alelnöke) határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek vasárnap arról, hogy a magyar országgyűlés szerint "felháborító", hogy az Európai Parlament Soros György tervét hajtja végre.

Az egészen bizarr szövegben van egy ilyen bekezdés is:
"A magyar Országgyűlés elutasítja, hogy jogköröket adjanak át a bevándorlást támogató Soros szervezeteknek, annak érdekében, hogy részt vegyenek a bevándorlók behozatalában és szétosztásában."Sorosról vagy szervezeteiről egyébként semmilyen említés sincs abban az EP-határozatban, ami ellen a magyar parlamenti határozat készül.

A legutóbbi nemzeti konzultáció propagandaszövegeit visszhangzó határozati szöveg arra reagál formai szempontból, hogy az Európai Parlament (némi módosításokkal) elfogadta az Európai Bizottság 2016 májusában kiadott javaslatát arról, hogyan kezelje a menekülteket az EU. A javaslat lényege arról szól, hogy ha túl sokan érkeznek egyszerre egy tagállamba, akkor osszák szét az országok a menekültkérelmek elbírálásának feladatát (kötelező kvóta!), és ha ebben egy ország erre nem hajlandó részt venni, akkor azzal fizettessenek büntetést (vagy ahogy az EP-s javaslat írja, vonjanak le a támogatásaikból). A javaslatot az EP idén novemberben elég masszív többséggel elfogadta.

Csakhogy fontos azt is látni, hogy ez nem egy kötelező szabály lett, hanem egy felhatalmazás, hogy az EP milyen álláspontot képviseljen a menekültügyben. Tényleges szabály ebből akkor lesz, amikor az EU másik két intézményével, a bizottsággal és a tanáccsal hármasban megegyeznek egy végső változatról.

Márpedig az EP által elfogadott változat úgy tűnik, hogy nem fog átmenni az európai kormányokat tömörítő tanácson. Már november végén arról szivárogtak a hírek, hogy az idei utolsó, most csütörtök-pénteken tartandó EU-csúcson tovább halogatják a döntést a menekültügyi reformról, legalább 2018 nyaráig.

Aztán a múlt héten Donald Tusk, a tanács elnöke már egyenesen azt javasolta, hogy a miniszterelnökök csütörtök este egyenesen mondják ki, hogy

"a kötelező kvóták terve nagyon megosztó, és kiderült róla, hogy nem hatékony".

Vagyis nem hogy "Soros tervét", de még az Európai Bizottság és az Európai Parlament tervét sem valószínű, hogy bárki is végre hatja valaha.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.