A paksi rendőrök elkezdtek oroszul tanulni a bővítés miatt

Több 444 videó?
Szeretném

Az atomerőmű várható bővítése miatt a paksi rendőrök két csoportban kezdtek oroszul tanulni. Kuti István városi kapitány szerint az egyik kezdő, a másik a haladó csoport, akik már „valamit hallottak” az orosz nyelvről. 

Kínos lenne, ha meg sem tudnánk szólalni” – mondta a kapitány a Paks-Press Hírügynökségnek. Most harmincan vesznek részt a képzésben, főleg a vezetői állomány tagjai, a bűnügyi, az igazgatás-rendészeti munkatársak. Novembertől január végéig összesen 60-60 órában tanulnak. 

A járőrök minimális képzése a jövő évtől kezdődik el. Az alapvető kifejezéseket kell megtanulniuk, másképpen még szólni vagy felszólítani sem tudnak. Szükségünk lesz például a napszaknak megfelelő köszönésre, a kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás nyelvi kifejezéseire is. Ugyanakkor számonkérés, vagy vizsga nem lesz, a kapitány szerint becsületbeli dolog, hogy tanuljanak.

Az építkezés miatt egyébként 10-15 százalékos állomány-fejlesztést terveznek a helyi rendőrségen. A felvételnél előnyt élvez majd, aki jól beszél oroszul.