Felmondott a Microsoft a magyar állami szállítóknak, miután a Miniszterelnökség alkalmazott egy korábban különös körülmények közt távozó vezető microsoftost

POLITIKA
2017 december 12., 12:40
comments 190

A 24.hu úgy tudja, hogy korrupciós ügyek kivizsgálásra folytattak belső nyomozást a Microsoft magyar leányvállalátánál, aminek az eredményét ugyan nem hozták nyilvánosságra, de ennek hatására 2016-ban komoly változások történtek a cég vezetésében. Ekkor távozott többek közt az a Sagyibó Viktor, aki a cégnél a kormányzati üzletágat vezette, és aki most novemberben miniszteri biztosi állást kapott Lázár János Miniszterelnökségén.

A Microsoft Magyarország vizsgálata azért is érdekes, mert Romániában egy hasonló vizsgálat tavaly az ország történetének egyik legnagyobb korrupciós ügye lett, számtalan érintett politikussal, köztük kilenc egykori miniszterrel. Azzal vádolták őket, hogy kenőpénzért cserébe a piaci árnál magasabb összegért hagytak jóvá állami számítógép- és szoftvervásárlásokat. Többen közülük letöltendő börtönbüntetést kaptak.

A román üggyel szemben a magyar vizsgálat eredményei eddig nem kerültek nyilvánosságra. A 24.hu érdeklődött a Microsoftnál, de válaszként csak klasszikus nagyvállalati ködösítést (magyar kifejezéssel: corporate bullshit) kaptak.

A 24.hu ugyanakkor úgy tudja, hogy a vizsgálat "fő csapásiránya az állami szektor milliárdos Microsoft-szerződéseinek alapos áttekintése volt", és ennek eredményeként kellett távoznia a cégtől Sagyibónak.

A semmitmondó közleményekel szöges ellentétben a Microsoft Magyarország egészen radikális lépésre szánta el magát novemberben. Négy nagy magyarországi partnere közül három szerződését felmondva megvonták ezektők a szoftverek és más termékek értékesítési engedélyét - a 24.hu szerint etikai okokra hivatkozva. 

Hogy ez milyen komoly lépés, ahhoz tudni kell, hogy a Microsoft Magyarország eddig csak viszonylag kis, marketinggel és irányítással foglalkozó cég volt, a termékeladást viszonteladók végezték. A kormányzattal és a közigazgatási szervekkel a LAR-ok (large account reseller) foglalkoztak, lényegében önállóan üzletelve a megrendelők és a Microsoft írországi központja közt.

A három cég, a 3 milliárd forintos forgalmú Humansoft Kft., a 4 milliárdos RacioNet Zrt. és a 10 milliárdos Euro One Zrt. engedélyének visszavonása közvetlenül azután történt, hogy Sagyibó Viktort november 7-én kinevezték miniszteri biztossá. Sagyibó egyébként a Microsoft és a Miniszterelnökség között összesen két hétig volt vezérigazgató a Humansoft tulajdonosánál, a 4IG Zrt-nél, de onnét is nagyon furcsán távozott. A 24.hu piaci pletykákra hivatkozva azt írja, az a távozás mögött is a Microsoft állhatott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.